Dnes Prague Edition

Vůjtek uvažuje, že jedničku do branky určí až na MS

- Robert Sára s přispěním Petra Bílka

ÚSTÍ NAD LABEM Už za měsíc a den vstoupí hokejová reprezenta­ce do světového šampionátu v Rusku. A už zítra odehraje v Ústí nad Labem první z devíti přípravnýc­h duelů, ze kterých vzejde sestava, která do Ruska odletí. „Hodně z kluků sedm týdnů nehrálo a my je potřebujem­e zase dostat do zápasového rytmu,“říká kouč Vladimír Vůjtek.

Jaké klíčové otázky teď řeší? Kdo přijede z NHL? Do branky Ondřej Pavelec, do obrany Jakub Nakládal, účast přislíbil i útočník Tomáš Plekanec, aspirant na kapitánské céčko. Včera ale trenér Vůjtek musel přiznat: „V NHL se situace zhoršila.“Útočníci Martin Hanzal a Michael Frolík, od kterých měl slib, že přiletí, jsou zranění. „A moc to s nimi nevypadá.“

Teď tak musí týden čekat, kdo se nakonec procpe do play-off. Mimo postup je nyní Boston, kde hrají útočníci Davidové Krejčí a Pastrňák. Na hraně je Philadelph­ia s tri- em Jakub Voráček, Radko Gudas a Michal Neuvirth. „Nevoláme jim. Oni se soustředí na konec základní části,“říká Vůjtek. Přiznal, že chce v přípravě otestovat beka Jordána a útočníka Sekáče. A zájem má i o obránce Zbyňka Michálka. Další posily mohou přibýt po prvním kole, ale Vůjtek nechce na turnaji už do sestavy příliš zasahovat.

A kdo z extraligy? V kádru z každého semifinali­stů jsou hráči, které Vůjtek sleduje a už je otestoval na turnajích EHT. Jenže velký přísun hráčů, zvlášť od finalistů, nečekejte. „Hrají nadoraz, je tam dost zraněných. Po skončení finále je pro hráče složité se nabudit na nový vrchol sezony a ne vždycky to hráč zvládne,“říká Vůjtek.

Kdo bude jednička v bráně? Dopředu nejspíš určená nebude. Kouč Vůjtek tvrdí: „Nespěchám na to. Není špatné uvažovat, aby se dva gólmani podělili o první dva zápasy, a komu to půjde lépe, bude chytat dál.“Jasno není ani o triu brankářů, kteří do Moskvy poletí. Určitě mezi nimi bude Pavelec, možná přibude jeden z dvojice Petr Mrázek – Michal Neuvirth, nepostoupí-li v NHL do play-off. A v kempu je teď trio Dominik Furch, Jakub Kovář a Pavel Francouz. „Všichni tři jsou na přibližně stejné úrovni.“

Jak to vypadá s Vladimírem Sobotkou? „Moc dobře ne,“odpoví kouč. Útočníka nechtěl Omsk pustit do Česka, teď mu odlet sice povolil, jenže Sobotka se zřejmě nedá zdravotně do kupy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia