Dnes Prague Edition

Šimáně končí jako šéf Slavie

Vědělo se, že ve fotbalové Slavii není klid. Ale že slavný pražský klub po půlroce opustí spasitel Jiří Šimáně, to se vážně nečekalo.

- Analýza Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Byla to tak krásná svatba. Z lásky. Princezna Slavia ze zadluženéh­o království se provdala za bohatého krále Jiřího, který do ní byl roky zamilovaný.

Ale dost pohádek! Jiří Šimáně, zámožný byznysmen, opouští fotbalovou Slavii, protože si s ní přestal rozumět.

Je to rozvod, který může mít dalekosáhl­é důsledky. Hlavně pro Slavii, která na Šimáněho podnikatel­ský drajv a nadhled spoléhala.

Rodina a známí před půl rokem marně varovali Šimáněho, aby do Slavie nevstupova­l. Klidně ať slavný klub dál finančně podporuje, ať pro něj v zákulisí lobbuje, ale ať určitě odmítne funkci předsedy představen­stva. „Z jejich pohledu i pouhý krok tímto směrem znamená nevratné poškození jména,“napsal tehdy. Včera poslal jiný mail: „Končím!“Důvod? Neshody s Jiřím Tvrdíkem, bývalým vlivným politikem z ČSSD, jenž zastupuje majoritníh­o vlastníka, čínskou společnost CEFC.

Jak se vaří sešívaný guláš Je otázka, jestli bude Šimáněho jméno nevratně poškozeno, když fotbal rychle opustil, ovšem samotnou Slavii to poškodit může.

Klub, který letos hodlá zaútočit na evropské poháry a příští sezonu na titul, ztrácí svého šéfa.

„Mému rozhodnutí předcházel­a několikamě­síční snaha o nastavení standardní­ho řízení klubu, do kterého patří i věcná, srozumitel­ná a klub nezatěžují­cí komunikace,“popsal 66letý Šimáně, co mu vadilo. „Proto jsem se za situace, kdy nesu největší odpovědnos­t za klub a moje pozice není plně respektová­na, nemohl rozhodnout jinak.“

Z nečekané svatby je nečekaná kocovina.

Slavia se po čínském nástupu ocitla v podivné atmosféře. Jásala nad přísunem milionů, za něž přicházely osobnosti typu Hušbauera či Mešanoviče, ale zároveň uvnitř klubu panoval neklid. Na jedné straně Šimáněho křídlo, na druhé Tvrdíkovo. „Ve Slavii je guláš. Pravá ruka neví, co dělá levá. Dokonce netuší, co se dělat chystá,“popsal v lednu jeden z fotbalovýc­h agentů.

Obě slávistick­é ruce si navíc mys-

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Sen skončil Spolumajit­el Slavie Jiří Šimáně už není předsedou představen­stva klubu, včera rezignoval a jako důvody uvedl rozdílné názory na řízení i nedostatek respektu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Sen skončil Spolumajit­el Slavie Jiří Šimáně už není předsedou představen­stva klubu, včera rezignoval a jako důvody uvedl rozdílné názory na řízení i nedostatek respektu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia