Dnes Prague Edition

Trumpovy „ženské“problémy

Má rád ženy, ale ony jeho ne. Teď kvůli nim prožívá svůj nejhorší týden, neboť pohovořil o potratech, kvůli čemuž mu hrozí náhlá interrupce jeho prezidents­ké kandidatur­y. Dnešek ukáže, jak je na tom.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Potrat je v Jmerice slovo, s nímž se musí zacházet opatrněji než s dynamitem, a Donald Trump už to ví taky.

Stačila jedna věta vypálená jazykem rychlejším než mozek a Trump možná prožívá interrupci vlastní prezidents­ké kandidatur­y.

Magnát, který řekl, že i kdyby zastřelil na ulici člověka, nepřišel by o jediný hlas, teď bude mít co dělat, aby přežil potratovou sebeexploz­i.

Stačilo jen nešikovně naznačit, že ženy, které si nechají udělat potrat, by měly být trestány, a následoval nejhorší týden, který jako kandidát zažil.

Kampani, která vypadala jako neustále stoupající letadlo, se náhle kouří z motorů. J dnes Trump uvidí, kolik za potraty zaplatí.

Kolo štěstí primárek se zatočí ve Wisconsinu, což by měl být podle všech ukazatelů typický Trumpův stát: běloši, navíc nespokojen­í, protože továrny, kde si vydělávali, zavírají nebo přinejmenš­ím nemají takovou budoucnost, jak se kdysi zdálo. venže ve Wisconsinu Trump ztrácí až deset procent na Teda Cruze. Stát sem, stát tam. venže tak to není: když Trump nezíská 42 delegátů, kteří čekají ve wisconsins­kém banku na vítěze, je dost možné, že na červencový stranický sjezd ne- přijede s nadpolovič­ní většinou hlasů, jež by mu zaručila automatick­ou nominaci za republikán­y.

Bez Wisconsinu tam klidně může přijet jen jako vítěz odsouzený k záhubě. ve jisté, že i tak bude mít nejvíc hlasů, ale nebude mít většinu. V tom případě by prezidents­kého kandidáta volili delegáti sjezdu, pro které by už neplatila loajalita vůči tomu, kdo původně vyhrál jejich hlas. Mohli by hlasovat, pro koho by chtěli. Za takové situace by to Trump mohl zabalit rovnou.

To, co se mu přihodilo v posledním týdnu, je okénko do duše Jmeriky.

Za těch pár dnů Trump označil NJTO za zastaralou a zbytečnou organizaci, vyzval Saúdy, Korejce a vaponce, aby si opatřili svoje vlastní atomovky, odmítl vyloučit, že by jaderné bomby použil v kvropě, významně zalitoval, že existují ženevské konvence pro vedení války, a průzkumy mu to přesto nesrazilo ani o procento.

Sekyrou byl až vynucený souhlas, na nějž si Trump v televizním rozhovoru naběhl, když při slovním šermu víceméně odkýval otázku moderátora na téma potraty a tresty. Náhle bylo vše jinak. ve to zajímavé: muž, který s kli- dem charakteri­zuje konkrétní ženy jako „blondýny“, „tlusté prasnice“či „odporné“a dá na web fotku zesměšňují­cí ženu Teda Cruze, utrpí průstřel vlastního kolena paradoxně až tehdy, když hovoří o potratech, jež stejně rozdělují Jmeriku.

venže to má háček. Mnozí republikán­i jsou také proti potratům jako Trump, nicméně věznit za ně ženy jim přijde trochu moc.

Trump možná zabodoval u těch úplně nejkonzerv­ativnějšíc­h republikán­ů, zato střed dostal kopřivku.

Problém je však širší. Výroky o ženách, které možná Trumpovi příznivci brali jako chlapácký žert, dostaly slovy o potratech nový kontext. Širší a zničující.

Smršť aktuálních průzkumů ukazuje, že pro velkou část žen je Trump nevoliteln­ý macho. Podle firmy Gallup s ním má problém sedm z deseti žen.

Není to ale jejich problém, nýbrž Trumpův. Kandidát, který nezíská ženy, vyhrát nemůže.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia