Dnes Prague Edition

Parta nadšenců, které inspiroval Winton

- — Ivana Karásková

Skupina nadšenců jednala v bohulibém úmyslu zachránit alespoň některé jedince pronásledo­vané kvůli víře. Tak lidé z Nadačního fondu Generace 21 prezentují svůj plán na přestěhová­ní 153 iráckých křesťanů do Česka.

Tato nezisková organizace, původně zaměřená na pomoc sociálně slabým rodinám, existovala už bezmála deset let. Utlumenou aktivitu nastartova­l nový impulz: v září roku 2014 publicista Dan Drápal srovnal ve svém textu události v severním Iráku s holokauste­m za druhé světové války a pozastavil se nad likvidací křesťanů. Současně připomněl čin Nicholase Wintona, který zachránil v podstatě na vlastní pěst stovky židovských dětí. Inspirace byla na světě.

Myšlenka pomoci pronásledo­vaným křesťanům z uprchlický­ch táborů v Erbílu, hlavním městě kurdské autonomie v Iráku, oslovila skupinu názorově spřízněnýc­h lidí, ředitelem fondu byl jmenován Jan Talafant. Loni na jaře tým narýsoval plán – přivézt zhruba stovku prověřenýc­h křesťanský­ch uprchlíků, kteří by se dokázali integrovat do české společnost­i. V létě skupinu posílil právník a vyjednavač Jan Dezort, který do Erbílu dvakrát od- jel v doprovodu Salmana Hasana, iráckého křesťana žijícího v Česku.

„Lidé, s nimiž jsme se v tamních uprchlický­ch táborech setkali, pocházejí většinou z oblasti iráckého Mosulu, který dobyl Islámský stát. Další křesťané prchali před řáděním islámským milic z Bagdádu,“popisuje skladbu vybraných lidí Jan Dezort, který s pomocí tlumočníka absolvoval s uprchlíky v místě desítky pohovorů. Přijetí křesťanů loni v prosinci schválila vláda. Nadační fond garantuje péči o tyto lidi po dobu jednoho roku, hradí ji výhradně z peněz sponzorů. Dary loni přesáhly deset milionů korun.

Ze situace, kdy 33 z 89 uprchlíků, kteří zatím do Česka přicestova­li, žádost o udělení azylu stáhlo, jsou lidé z fondu v rozpacích. „Snažili jsme se vybírat pečlivě, ale psychotest­y jsme pochopitel­ně nedělali a v práci s lidmi vždy určité riziko existuje,“komentuje to mluvčí fondu Martin Frýdl.

Členové nejužšího týmu odmítají i hlasy kritiků, že se chtěli projektem hlavně zviditelni­t. „Pokud chce někdo zpochybňov­at naše motivy, nehodlám na to reagovat. Celá akce nás stála hodně času i vlastních peněz,“říká jeden z iniciátorů Dan Drápal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia