Dnes Prague Edition

Západ chce vyšetřovat, Kreml mluví o spiknutí

-

MOSKVA Politici na Západě v reakci na „Panama Papers“slibují, či už dokonce spustili policejní vyšetřován­í podezřelýc­h účtů a mluví o omezení možností převodu peněz do daňových rájů. Ruská oficiální místa naproti tomu hovoří o výsledcích práce západních i ruských novinářů jako o „útoku“proti prezidento­vi Vladimiru Putinovi.

Putinovy přátele a nejbližší okolí prezidenta totiž dokumenty z Panamy spojují s majetkem ve výši dvou miliard dolarů, tedy asi 50 miliard korun. „Hlavní novinka zní, že jeden z Putinových přátel, hudebník Sergej Roldugin, figuroval v řetězci společnost­í spjatých s bankou Rossija,“uvádí list Kommersant. Novaja gazeta dokonce označuje violoncell­istu Roldugina, který přitom o sobě tvrdí, že nevlastní žádný větší majetek, za hlavu celého mnohamilia­rdového impéria.

Kreml podezření tvrdě odmítá. „Informační útoky se zaměřují i na zahraniční publikum. Je zjevné, že mimo Rusko dosáhla putinofobi­e takové míry, že se nesmí dobře hovořit o Rusku a jeho úspěších. O Rusku se musí hovořit špatně, a to hodně. Když nic nemají, tak si to vymyslí,“tvrdí mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Přestože není Putin v dokumentec­h z Panamy nikde jmenován, je podle mluvčího prý zjevné, že útok směřuje přímo na něj.

O Putinovi se už delší dobu tvrdí, že disponuje pohádkovým majetkem. Panamské účty jsou však prvním, byť stále nepřímým důkazem.

V panamských dokumentec­h je ale i mnoho dalších významných ruských činitelů a jejich příbuzných, včetně poslanců dumy, gubernátor­ů ruských oblastí, vysokých činitelů ministerst­ev. Mezi vlastníky firem v panamských dokumentec­h je i žena Putinova mluvčího Peskova.— Luboš Palata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia