Dnes Prague Edition

Lékárny marně prosí o léky

Některé medikament­y mizí v cizině a řada lékárníků denně bojuje, aby je pro zákazníky sehnali

-

Iva Bezděková reportérka MF DNES

Cvikovská lékárnice Jarmila Skopová dobře ví, co je to každodenní boj. Sehnat v malé lékárně, jako je ta její, nedostatko­vé léky pro pacienty, totiž takřka bojové vypětí vyžaduje. „Někdy s tím mám docela problém,“říká lékárnice Skopová. „V pátek v jedenáct dopoledne slibuji třeba pacientce lék proti srážení krve – Fraxiparin. Jde o sedmdesáti­letou paní, která po operaci kyčle chodí o holích. Objednávka se potvrdí, ale pak dodatečně v e-mailu zjistím, že mi ten lék pro ni distributo­ři vyškrtli. Ale paní už na sobotu další lék nemá. Co s tím? Nakonec musím poslat manžela, aby to dovezl z České Lípy,“popisuje, jak český systém distribuce dopadá na „drobné“lékárníky.

Jeho problém je v tom, že řadu léků čeští distributo­ři prodají raději za hranice než na domácí trh. Léků není dost, a menší lékárny proto mají omezený limit, kolik balení mohou prodat. O každé další musí znovu žádat distributo­ra a u každé žádosti vždycky vysvětlova­t, proč ho potřebují.

U některých léků je to lékárníkův denní chleba. Teď jsou podle Jarmily Skopové například potíže s lékem Strattera pro psychické poruchy u dětí, dále s mastí proti plísňovým onemocnění­m Fucidin, s antibiotic­kou mastí na atopický ekzém Fucicort či s lékem na udržení těhotenstv­í Utrogestan.

„A inhalační sprej pro astmatiky Flixotide 125 jsem nakonec sehnala po okrese přes hromadný e-mail,“říká lékárnice a jedním dechem přidá dalších pět položek na seznamu svých momentální­ch starostí.

Jen pro vybrané

Problémy cvikovské lékárny se zbožím plynou do značné míry z toho, že funguje na malém městě a nepatří k žádnému z lékárenský­ch řetězců. To, že dodavatelé léků stanovu- Avamys Ketof sir. Euphyllin 100mg Berotec Příklady léků, s jejichž distribucí jsou nyní potíže Bactroban ung. Framykoin ung. Imazol crm. jí omezené počty balení jenom některým lékárnám, potvrzuje totiž i lékárník a člen vedení České lékárnické komory Martin Kopecký.

„Často se stává, že pacient přijde s receptem na tři balení léku, ale lékárna má limit pouze na dvě balení,“popisuje. Děje se tak prý například u léků na ředění krve Fraxiparin nebo Clexane. „Lékárník pak musí volat a doprošovat se u dodavatele nebo výrobce o zvýšení limitu,“říká Kopecký.

Tuto praxi prožívá jeho lékárna také u léku proti astmatu Spiriva Respimat či u léku Pentasa Sachet pro nemocné Crohnovou chorobou, které přicházejí do lékáren v režimu s názvem DTP (Direct to Pharmacy). Jeho princip je v tom, že si výrobce léku vybral jednoho monopolníh­o distributo­ra, v tomto případě firmu Phoenix, a všechny lékárny jsou tak závislé pouze na něm. Pro pacienty to podle lékárníků pří- Aktiferrin (při nedostatku železa) Ascorutin (srážlivost krve)

Zákon bude. Ale pomůže?

Iruxol Mono 30g

stup k léku značně ztěžuje. „Jsme odkázáni na libovůli dodavatele či výrobce. Oni nastavují limity na objednávky, a pokud je vyčerpáte nebo přijde-li více pacientů pro léky, mají další nemocní smůlu,“doplňuje lékárnické kolegy předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Lékárník Kopecký přitakává. „Poslední dobou se běžně stává, že dodavatel upřednostn­í pouze vybrané lékárny a do jiných lék nedodá. Tváří se přitom, že daný lék nemá skladem nebo s ním vůbec neobchoduj­e,“říká s tím, že téměř „podpultový­m“způsobem shánějí nyní lékárníci léky téměř denně. Potíže popsané lékárníky a především vývoz léků do ciziny by měla řešit novela zákona o léčivech, jež by měla v květnu být na programu Duac gel Ospen 12x1500 ve Sněmovně. Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerst­vo zdravotnic­tví podle ní stanoví seznam „nenahradit­elných“léčivých přípravků, které nebude možné vyvézt.

Skeptici se však v souvislost­i s novelou obávají, že zákazy vývozu se Kanamycin oph ung Ophthalmo-Framykoin ung Ophthalmo-Framykoin comp. ung Kreon 40000

Deníček naznačuje

Nitrofuran­toin cps. Sumetrolim sirup Rectodelt supp. mají týkat pouze životně důležitých léčiv. Dnes se přitom vyváží z Česka řada léků, u nichž sice nejde bezprostře­dně o život, ale jejich výpadky pacienty významně trápí.

Právníci pak poukazují na to, že hlavní problém nedostupno­sti léků novela vůbec neřeší a nedostatek léčiv bude i dál.

„Léky se nedostávaj­í k pacientům od výrobce přímo, ale přinejmenš­ím přes dva prostřední­ky. V této fázi vznikají nežádoucí reexporty a omezují se dodávky jen do vybraných lékáren. V takových podmínkách žádný zákon výpadkům ani reexportům nezabrání,“říká právník Ondřej Dostál, specialist­a na zdravotnic­ké právo. Nový zákon neodstraní ani další podstatnou věc, která vývozům léků nahrává. Torecan injekce Pancreolan Forte Informace o firmách, které v lékovém byznysu podnikají, jsou ze zákona tajné a ministersk­á předloha s žádnou změnou nepočítá.

Právník Ondřej Dostál vysvětluje, co by se změnilo, pokud by jména těchto firem a objemy vyvezených léků byly známé.

„Toto zjištění by určitě snížilo ochotu výrobců dodá- vat léky firmám, které je prokazatel­ně nedodají českým pacientům a místo toho jejich vývozem ‚kazí ceny‘ v zahraničí.“

Mezi tzv. reexportér­y, tedy firmami, které vyvážejí léky do ciziny, by se podle Dostála mohly teoreticky objevit i firmy napojené na veřejné nemocnice. „Například v kauze Nemocnice Na Homolce si trestně stíhaný ředitel Dbalý do deníčku zapsal i přijetí ‚moo za reexpo‘, tedy patrně provize z vývozu léčiv určených pro nemocnici,“poukazuje právník.

„Poslední dobou se stává, že dodavatel upřednostn­í pouze vybrané lékárny a do jiných lék nedodá.“Martin Kopecký,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia