Dnes Prague Edition

„Byl tak sladký. Neměla jsem tušení, že je špion“

Špionomani­e v Číně nabírá obrátky. Úřady nyní vydaly také speciální komiks, který varuje pracovnice státních úřadů před zahraniční­mi mladíky. Mohou to být špioni, využijí vás, vylákají státní tajemství a vy dopadnete špatně!

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek PEKING, PRAHA Komiks Nebezpečná láska, který nyní v plakátové podobě zaplavil ulice čínských měst, se rychle stal hitem.

Byť připomíná kampaně jak vystřižené z dob „Velkého kormidelní­ka“Mao Ce-tunga.

Špionomani­e zkrátka přišla v Číně znovu do módy. Minulý týden dokonce v říši středu proběhl vůbec první speciální národní den bezpečnost­ního vzdělávání.

Za vlády vůdce Si Ťin-pchinga přituhuje cenzura, ke slovu se opět hlásí důraz na vlasteneck­ou bdělost před zahraniční­mi škůdci.

Nebezpečná láska dokazuje, že odpovědní činitelé myslí opravdu na všechno.

Zde se zaměřili na podle nich polevující pozornost mladých krásných zaměstnank­yň státních úřadů vůči šarmu nebezpečný­ch cizinců.

Hlavní hrdinkou, která však ve finále doplatí na svoji bezbřehou důvěřivost, je fiktivní úřednice Siao Li, která se na večírku nechala obloudit zákeřným, ale pohledným cizincem. Ve své nevinnosti s ním naváže intimní vztah.

Z rusovlaséh­o mladíka Davida, který se představí jako vědec, jenž je v Číně na stáži a o samotě je mu smut- no, se zanedlouho vyklube – jak jinak – otrlý zahraniční špion. Jde mu jen o „to jedno“– o státní tajemství.

Když pomocí lichotek, květin a romantický­ch procházek v parku zís- ká srdce Siao Li, je už hračkou přesvědčit svedenou dívku, aby mu vydala tajné státní dokumenty, s nimiž přichází v kanceláři do styku. „Drahá, nesmíme před sebou mít žádná tajemství,“šeptá. „Je to stejně jen pro mou vědeckou práci,“zdůrazní rafinovaně. Pak zmizí beze stopy.

Tím však příběh pro zdrcenou krásku nekončí. Státní policie je bdělá a je pro ni hračkou v krátké době vypátrat „zrádkyni“. A samozřejmě také Davida. „Hrubě jste podcenila nutnost střežit státní tajemství,“dozvídá se dívka se slzami v očích a s pouty na rukou od vyšetřovat­ele. „Jste podezřelá ze závažného porušení zákona!“

Možná vám to připadá úsměvné, v Číně se však baví jen málokdo. Kampaň proti cizím špionům a zrádcům v zemi nabírá tempo a kdo ví, kdo všechno může do stále bezednější jámy spadnout.

Existuje i exemplární případ: jistý Chuang Jü, počítačový technik z Čengdu, dostal tento týden trest smrti – prodával prý utajované dokumenty zahraniční­m agentům.

Takže milé úřednice, opatrně. Buďte bdělé!

 ?? Foto: AP ?? Nebezpečná láska Propagační plakát s komiksem varujícím naivní státní úřednice před zahraniční­mi špiony zaplavil ulice čínských měst.
Foto: AP Nebezpečná láska Propagační plakát s komiksem varujícím naivní státní úřednice před zahraniční­mi špiony zaplavil ulice čínských měst.
 ?? Foto: AP ?? Skončí to slzami a trestem Siao Li: „Netušila jsem, že byl špion, jen mě využil!“Vyšetřovat­el: „Jste podezřelá z porušení zákona!“
Foto: AP Skončí to slzami a trestem Siao Li: „Netušila jsem, že byl špion, jen mě využil!“Vyšetřovat­el: „Jste podezřelá z porušení zákona!“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia