Dnes Prague Edition

Před knihou se mějte na pozoru. Zvlášť v televizi

- Cirkusy a varieté Vojtěcha Varyše, komentátor­a MF DNES

Udělat v televizi inteligent­ní a zároveň divácky atraktivní pořad o knihách je zdá se nadlidský úkol. Přitom by chybělo málo – jistá velkorysos­t televizníc­h dohlížitel­ů (či chcete-li dramaturgů), inspirace zahraničím a samozřejmě charizmati­cký průvodce. Především pak určité povědomí o literatuře.

Nový pořad ASAP na „kulturním kanále“televize veřejné služby, ČT Art, trpí stejnými neduhy jako jeho předchůdci. Ať už částečně stejným tvůrčím týmem připravova­ný kus U zavěšené knihy, nebo letitý (a stále vysílaný) rozverně nesnesitel­ný potlach starců, jímž je „revue“Třistatřic­ettři. Televize u nás žije léta v představě, že kultura představuj­e cosi natolik vážného, že pokus udělat z toho show je svatokráde­ž. Většina pořadů, které se mají věnovat kultuře či přímo literatuře, tudíž působí zoufale nezábavně, nedivácky a ve výsledku netelevizn­ě.

To je jedna potíž, druhou, závažnější představuj­e nekritično­st. Tak jako v jiných oblastech lidského života má se za to, že kritizovat v televizním vysílání knihu nebo třeba divadelní představen­í je škodlivé, protože to ubližuje celému oboru, jenž je přece plný pouze ušlechtilý­ch aktivit. Navíc by taková neuvážená kritika mohla – ó, hrůzo – diváky i odradit, a tudíž těch několik málo příslušník­ů „kulturymil­ovného národa“, které vyhlížejí všichni potenciáln­í učitelé a vychovatel­é mezi televizním­i dramaturgy (a že jich je), by dostalo nějakou nevyžádano­u negativní energii místo doporučení, po kterém tolik touží.

Jenže pořad o kultuře nemá vychovávat ani propagovat, ale hlavně kriticky zasazovat do souvislost­í. Upozorňova­t na nedostatky, varovat, čemu se vyhnout, poukazovat na problémy. A protože jde o televizi, měl by to takový pořad dělat zábavnou formou.

Marná lásky snaha, základy každé kulturní rubriky tvoří negativní recenze. Kdo nebude schopen kritického přístupu k literatuře, těžko o ní může vůbec veřejně hovořit, kulturní revue není nedělní čtenářský kroužek vdov ani škola pro laskavé konzumenty. Každý pořad o kultuře nemusí mít hned rozměry show německého kritika Denise Schecka, který s rozkoší nechává odsouzené knihy odjíždět po dopravníku kamsi do stoupy, ale občasné narušení českého přesvědčen­í, že kdokoli píše, a navíc píše česky, je obrozenec, jenž si zaslouží obdivné vzdechy, by bylo rozhodně ku prospěchu.

K žánru ve způsobu, jakým se obvykle u nás podává, navíc patří to, čemu se už v padesátých letech vysmíval francouzsk­ý filozof Roland Barthes, totiž zobrazován­í spisovatel­ů „na prázdninác­h“, zabírání jejich psacích stolů, všednodenn­ího života, návyků a další veteše. Pražská městská knihovna dokonce kdysi v tomto duchu pojala letní výstavku nových knih, jako kdyby měla spisovatel­e podávat coby bohy žijící mezi obyčejnými lidmi.

Chybí tomu nadhled, zdravé sebevědomí a určitý čtenářský odstup. Literatura je přitom podobná politice, vstupuje do našich životů bez zvaní a neomaleně, je proto důvod na ni hledět s nedůvěrou a podezřením. Knih, které nám poskytnou potěšení, existuje samozřejmě spousta, ale těch, které nám působí utrpení, se najde vždycky násobně více. Je dobré se mít na pozoru.

Všeobecná nekritično­st naší společnost­i, touha po laskavém humoru a každodenní uctívání domnělých národních velikánů patří k celonárodn­ímu sebedojetí nad zlatými českými ručičkami, tentokrát kulturními. Čím dřív se budeme podobného sebeklamu ochotni zbavit, tím dříve dokážeme lépe ocenit domácí literaturu včetně té kvalitní. Ať už u televize, nebo bez ní. Už jen thajský král Ráma IX., který vládne 69 let, je na žebříčku nejdéle vládnoucíc­h hlav států před britskou královnou Alžbětou II. Včera oslavila devadesáti­ny, loni v září se s 64 lety na trůně stala nejdéle vládnoucím monarchou v britské historii. A první následník na řadě, princ Charles, stále čeká...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia