Dnes Prague Edition

Tibetský kýč, nebo facka demokracii?

-

Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Můžeme si stokrát myslet, že se z vyvěšování tibetských vlajek stal v Česku prvotřídní morální kýč. Může nám být divně po těle při pohledu na Miroslava Kalouska zahaleného do vlajky se sněžnými lvy a tibetským nebem. Můžeme si být jisti tím, že většina českých „Tibeťanů“ví hodně málo o někdejší tamní teokratick­é diktatuře i o současných marxistick­ých názorech dalajlámy.

A můžeme dát také krk na to, že tu mnoha lidem jde houby o nějaký Tibet, spíš o to, jak zase nějak jinak zasolit nenáviděné­mu Zemanovi. Případně že je za tím zčásti také kýč východní mystiky, protože si pár našich celebrit a dalších nadšenců zameditova­lo v tibetském klášteře.

To všechno je asi pravda. Přesto je chyba, že dvě hlavní síly vládní koalice, ČSSD a ANO s podporou komunistů, včera neumožnily konání mimořádné schůze Sněmovny, kde se měl propírat kontroverz­ní postup policie při březnové návštěvě čínského prezidenta v Praze. I když si za to zčásti může opozice sama: navykla si svolávat mimořádné schůze ke každému pšouku, takže o jednu schůzi více nebo méně...

Svým způsobem tu přitom šlo o téma důležitějš­í, než je celá elektronic­ká evidence tržeb, likvidace penzijního pilíře nebo školská inkluze. To jsou jen části programu jedné vlády, které ta další beztak zase zruší. Ale aby policie ve svobodné zemi beztrestně perzekvova­la vyvěšení jakékoliv vlajky a znemožňova­la vyjádření názoru, třebas sebepitomě­jšího, to už podrývá celý demokratic­ký systém. Policie se sama postarala o to, aby se její postup stal politickým tématem. A politika do parlamentu patří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia