Dnes Prague Edition

Obchodní inspekce bude hlídat stavby

Nekvalitní materiály jsou obrovský problém. Nová pravidla to mají změnit

- Redaktor MF DNES

Jan Sůra PRAHA Desítky návštěvník­ů plzeňského multikina v roce 2013 čekalo nepříjemné překvapení: spadl na ně strop a několik lidí zranil. Důvodem bylo špatné upevnění a použití nekvalitní­ho materiálu. Stavbyvedo­ucí je kvůli tomu u soudu.

Podobných případů a zkušeností s nekvalitní­mi stavebními materiály a pracemi jsou tisíce. Brzy by se to však mohlo výrazně zlepšit.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu už připravilo text věcného záměru nového zákona o stavebních výrobcích a jejich použití, který by měl dát jasná pravidla do tohoto byznysu. Nový zákon má přinést jednotná a srozumitel­ná pravidla pro stavební výrobky, a tím zvýšit i bezpečnost a kvalitu staveb. A tato pravidla úřady budou také vymáhat – zákon počítá s tím, že rozšíří pravomoci České obchodní inspekce. Bude moci chodit přímo na stavby a kontrolova­t, s jakými materiály dělníci pracují.

Důvod je jednoduchý: současný stav není už dál udržitelný, především kvůli dovozu nekvalitní­ch materiálů z levnějších zemí. Většinou stačí, aby výrobek získal osvědčení v jediné evropské zemi, a může se u nás už prodávat. „Současný systém několika právních předpisů platných pro oblast stavebních výrobků je složitý, nepřehledn­ý a mnohdy neúčinný,“uvádí materiál MPO, který vysvětluje nutnost změn ve stavební legislativ­ě.

MF DNES opakovaně upozorňova­la na problémy s kvalitou některých výrobků i na jejich nesprávné používání. Například o silikonový­ch omít- kách, ve kterých ve skutečnost­i žádný silikon není. „Omítky jsou v Česku celkově průšvih,“říká Miroslava Novotná z VŠCHT.

Až polovina materiálů je šmejd Na některé typy stavebních výrobků dosud není žádná právní úprava, která by řešila jejich konkrétní vlastnosti pro zabudování do stavby. „V důsledku toho jsou do staveb mnohdy použity nekvalitní nebo nevhodné stavební výrobky,“vysvětluje ministerst­vo.

„Každý tlak na kvalitu stavebních prací je jedině dobře,“míní Petr Holub, šéf Šance pro budovy. Zdrženlivé jsou zatím stavební firmy. „Budeme k tomu mít určitě připomínky, zatím se s materiálem seznamujem­e,“říká prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Václav Matyáš.

Odhady mluví v některých kategoriíc­h o třiceti až padesáti procentech nekvalitní­ch výrobků. Lidé přitom nemají příliš šanci poznat, zda je materiál kvalitní. Musí se spolehnout na to, že stavební firma je seriózní a má solidního dodavatele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia