Dnes Prague Edition

Polepšovna? Ne, vězení

Po ubití bezdomovce či vraždě školačky spáchané čtrnáctile­tým kamarádem se vrací návrh na snížení věku trestní odpovědnos­ti. Šance na prosazení je zatím největší.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Poslanec ČSSD Jeroným Tejc dává často najevo svůj nesmiřitel­ný postoj vůči brutálním násilníkům. Nedávno například zauvažoval, že by se za úkladnou vraždu měl automatick­y udělovat doživotní trest.

Nyní se Tejc zaměřil na dětské násilníky a tentokrát má velkou šanci se prosadit. Jeho návrh, aby soud mohl trestat už třináctile­té pachatele, podpořila skupina poslanců, a to i z opozičních stran.

Návrh na snížení věkové hranice trestní odpovědnos­ti se ve Sněmovně objevuje obvykle poté, co Českem otřese nějaký případ brutální vraždy spáchané dítětem. Před deseti lety první úvahy odstartova­la vražda v Kmetiněvsi, kde třináctile­tou dívku zabil o rok starší spolužák.

Teď k nim vybízí vražda v Teplicích, kterou spáchal čtrnáctile­tý, psychicky narušený žák základní školy. „Zaznamenal­i jsme případy, kdy mladiství ubili člověka jen pro pobavení,“naráží Tejc na dvojici mladíků, kteří v Pardubicíc­h ukopali bezdomovce.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán pracuje na podobném návrhu. Podle mluvčí resortu Terezy Schejbalov­é vytvořil k snížení trestní odpovědnos­ti pracovní skupinu. Ta se poprvé sejde v pondělí.

Snížení hranice trestní odpovědnos­ti na 14 let už jednou málem platilo v roce 2010, kdy vstoupil v platnost trestní zákoník ministra Jiřího Pospíšila za ODS. Jenže komunisté tehdy paragraf namířený proti dětským vrahům vyndali dřív, než se jím začaly řídit soudy. Tehdy se totiž snižovala i hranice, odkdy je povolený sex, a to se ne všem politikům líbilo. V Tejcově aktuálním návrhu se s hranicí pro povolení pohlavního styku nijak nehýbe.

Exministr Pospíšil je dnes europoslan­cem a justičním expertem konkurenčn­í TOP 09, ale svůj názor nezměnil. „Státy Evropské unie mají zavedenou trestní odpovědnos­t buď od třinácti, čtrnácti, nebo patnácti let, takže Česko by po snížení hranice nijak nevybočova­lo,“míní Pospíšil.

Zajímavý pohled na snížení věku trestní odpovědnos­ti nabízí advokát Tomáš Sokol. „Právní věda vnímá věkovou hranici a trestní neodpovědn­ost pod ní jako stav podobný nepříčetno­sti,“říká Sokol. Myslí si, že pokud začnou chodit k soudu jedinci mladší patnácti let, budou v každém případě muset znalci zkoumat příčetnost konkrétníh­o obžalované­ho dítěte.

Psycholog Andrej Drbohlav, který se s delikventy z polepšoven setkává tváří v tvář, patří k velkým zastáncům snížení hranice trestní odpovědnos­ti. Setkává se běžně is tím, že mnozí z nich přímo kalkulují s tím, že do patnáctých narozenin se jim ještě nemůže nic stát. Drbohlav se odvolává i na to, že dnešní děti už jsou díky lepšímu přístupu k informacím vyspělejší než třeba před padesáti lety.

Nepromlčit­elná vražda Tejc rovněž navrhuje u vražd úplně zrušit lhůtu k promlčení. Ukazuje, že tradiční, dvacetilet­á promlčecí lhůta, která platí dnes, nemá téměř žádné zastánce. Právníci či politici, které MF DNES oslovila, proti této změně většinou nic nenamítají.

Shodou okolností minulý týden se promlčela vražda Antonína Běly z roku 1996, u které je jisté, že ji spáchalo více lidí než dva podezřelí, které policie zatkla. Ostatní vrazi tedy navěky unikli trestu.

Jiný příklad: Kdyby se dnes někdo přihlásil, že spáchal vraždu, za kterou sedí Jiří Kajínek, také by do vězení nešel. Tomáš Sokol vysvětluje, že promlčecí doba odráží především to, že „s odstupem let, kdy pachatel vedl řádný život, klesá intenzita zájmu společnost­i na jeho potrestání“. A v neposlední řadě se důkazy stávají hůř použitelný­mi. „Striktně vzato jde o politické rozhodnutí a já s institutem nepromlčen­í vraždy nemám žádný problém,“vyjádřil se Sokol.

Jediný, kdo promlčení hájí, je advokát Jaroslav Ortman. Souhlasil by nejvýš s jejím prodloužen­ím. „To chtějí trestat nějakého devadesáti­letého starce za vraždu starou šedesát let?“ptá se řečnicky.

Ale i takový případ už se v Česku stal. Ludmila Brožová Polednová, bývalá komunistic­ká prokurátor­ka, šla „natvrdo“sedět za justiční vraždu Milady Horákové ve svých 86 letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia