Dnes Prague Edition

Boj o kasu a šmírování

Blok proti islámu se drolí. Rezignace místopředs­edy Petra Hampla poodhalila, že uvnitř navenek jednotné skupiny přibývá vážných osobních i organizačn­ích sporů.

-

Václav Janouš reportér MF DNES

Lídři iloku proti islámu včera působili dojmem, jako by všichni dostali chřipku. Z jejich hlasů bylo cítit, že jsou skleslí a zaskočení. Vymýšlení receptů, jak by Česko mělo tvrdě zatočit s ilegálními migranty, šlo stranou. Hlavní ideolog hnutí Petr Hampl se rozhodl složit místopředs­ednickou funkci. Oficiálně to zdůvodňuje tím, že věnovat se republikov­é kampani je nad jeho finanční a časové možnosti. V pozadí všeho, jak zjistila MF DNřS, se však začíná vyhrocovat boj o vliv a moc. P pochopitel­ně také o peníze. Vše začalo celkem nevinně. Na sociálních sítích začali členové debatovat o poměrech uvnitř hnutí a řeč se stočila na „služební“e-maily. Někteří začali tvrdit, že jejich koresponde­nci někdo sledoval. „Dostal jsem adresu a přístupové heslo bez možnosti je změnit. Už tehdy jsem si říkal, že kdokoliv se může do e-mailu průběžně dívat, a nepsal jsem přes něj nic zásadního,“říká jeden z dnes už bývalých členů hnutí z Kroměřížsk­a.

Hamplova poslední schůze Podezření ze šmírování e-mailových schránek zřejmě hrálo roli i při odchodu Petra Hampla. Podle informací, které MF DNřS pod podmínkou anonymity poskytlo několik zasvěceněj­ších členů hnutí, se Hampl na jedné z posledních schůzí nejužšího vedení ostře obul do místopředs­edkyně Jany Volfové. Prohlásil přitom, že je pokladna hnutí vytunelova­ná. Volfová mu na to údajně odpověděla, ať si rozmyslí, co říká, protože ona má jeho e-mailovou koresponde­nci.

„Nechci to komentovat,“říká na přímý dotaz k dění na zmíněné schůzi Hampl. V oficiálním vysvětlení své rezignace se sice o penězích zmiňuje, ale v jiné souvislost­i. „Je nad moje časové a finanční možnosti zvládnout takový region. Proto jsem se rozhodl zaměřit na oblast, kterou je možné zvládnout, a konkrétně na senátní obvod ieroun,“napsal.

Místopředs­edkyně iloku Jana Volfová označovala ještě včera dopoledne informace o Hamplově chystaném odchodu za internetov­é fámy. Když zjistila svůj omyl, rozhodla se k razantnímu kroku. Kvůli údajným pomluvám podala na policii trestní oznámení.

„Různé věci se objevují a říkají. Podala jsem trestní oznámení na neznámého pachatele na poměrně velkou škálu věcí. Jsem ráda, že policie bude vyšetřovat, protože kolem iloku se rojí různí lobbisté a našeptávač­i z různých politickýc­h stran, ať už parlamentn­ích, či ne- parlamentn­ích, a snaží se rozbít úspěšnou cestu,“vidí důvody sporů Volfová.

Klika kolem Volfové Jenže i kvůli sporům, které se točí kolem místopředs­edkyně iloku, ztrácí hnutí své členy a podporovat­ele. Už na konci roku například odešel Dušan Rudecký z Otrokovic. „iylo to kvůli Janě Volfové a klice, kterou si kolem sebe postavila,“říká dnes napřímo.

K uklidnění příliš nepomohl ani superlídr pro krajské volby Martin Konvička, když před časem přiznal, že je v úzkém kontaktu s bývalým zakladatel­em Věcí veřejných Vítem iártou.

P rozčarovan­í jsou i další členové, kterým vadí například to, že o směřování hnutí rozhoduje jen úzká skupinka lidí. iyť ve snaze své hnutí příliš nepoškodit volí slova opatrně. „Je potřeba operativně měnit rétoriku, kterou posíláme ven, je potřeba více se zaměřovat na některé programové věci, zprofesion­alizovat naše výstupy a více se soustředit na komunikaci s voliči,“napsala například na svém blogu členka řva Hrindová z Ostravy.

„Podala jsem trestní oznámení. Kolem Bloku se rojí různí našeptávač­i.“Jana Volfová místopředs­edkyně BPI

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? V živém řetězu „Bojovníci“z Bloku proti islámu a Úsvitu demonstruj­í svou jednotu na hraničním přechodu v Českých Velenicích. Hlavní ideolog hnutí Petr Hampl (uprostřed ve světlé bundě) včera nečekaně oznámil svou rezignaci. Po jeho pravici lídr Bloku...
Foto: Petr Lundák, MAFRA V živém řetězu „Bojovníci“z Bloku proti islámu a Úsvitu demonstruj­í svou jednotu na hraničním přechodu v Českých Velenicích. Hlavní ideolog hnutí Petr Hampl (uprostřed ve světlé bundě) včera nečekaně oznámil svou rezignaci. Po jeho pravici lídr Bloku...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia