Dnes Prague Edition

„Hampl si spočítal své šance“

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA ilok proti islámu jde do podzimních voleb společně se stranou Úsvit – Národní koalice. Její předseda Miroslav Lidinský tvrdí, že rozhodnutí Petra Hampla opustit post místopředs­edy iloku vzájemnou spolupráci nijak neovlivní. Hampl se podle něj zachoval jako pragmatik.

Jak v Úsvitu pohlížíte na odchod Petra Hampla z vedení spřátelené­ho Bloku proti islámu? S odchodem Petra Hampla nic nekončí, naopak. Petr racionálně zhodnotil situaci a rozhodl se kandidovat v senátních volbách. Šance je tam mnohem mnohem větší, protože jde o velmi významnou osobnost české sociologie. Dál jej podporujem­e a respektuje­me. Takové kritické body tu byly, například Marek Černoch (poslanec a místopředs­eda Úsvitu – Národní koalice – pozn. red.) musel hodnotit, zda bude stíhat vést poslanecký klub a zároveň vést stranu. Proto věřím, že i toto rozhodnutí přinese úspěch.

Počítáte dál s tím, že Petr Hampl bude kandidovat na kandidátce Úsvitu? Já předpoklád­ám, že ano. Zatím nebylo ve hře to, že by tomu tak nebylo. Jsem o tom skálopevně přesvědčen a nepočítám s žádnou jinou variantou. Několik indicií naznačuje, že uvnitř BPI jsou spory. Jana Volfová kvůli tomu dokonce podala trestní oznámení. Neobáváte se, že se Blok rozpadne nebo že vaše spolupráce s ním skončí? Vycházejme skutečně z toho, že naší prioritou původně bylo vytvořit alespoň v některých krajích silnou konkurenci zavedeným stranám. Dnes už je to ve všech krajích. My neopouštím­e pozice, ale dobýváme je.

Utekl jste z mé otázky. Existují v BPI názorové spory a souvisí nějak více s Janou Volfovou? Spíše jde o to, abychom si vyjasnili situaci. Pokud tam padají trestní oznámení, pak je to čistě v souvislost­i s tím, že na Úsvit a ilok útočí dnes a denně spousta lidí a snaží se nás dehonestov­at. My odoláváme takové mediální blokádě neustále. Proto bych v tom neviděl vnitřní problém. Spíše jde jen o to, abychom si opravdu některé věci vyjasnili.

„Petr racionálně zhodnotil situaci a rozhodl se kandidovat do Senátu, kde má větší šanci.“

Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia