Dnes Prague Edition

Skladatelo­vo tělo čeká cesta na Montmartre

- — Radek Latislav

PŘELOUČ Hudební skladatel Casimir Oberfeld byl hvězdou meziválečn­é filmové a operetní scény ve Francii. Pohřben je však v Přelouči. Je obětí holocaustu, zemřel při transportu smrti. iěhem měsíce by se jeho ostatky měly přesunout zpět do Paříže.

Na poslední cestu by se hudebník, jehož píseň má nyní v repertoáru i uznávaná francouzsk­á šansoniérk­a Zaz, měl vydat během května. „V pondělí máme schůzku s právním zástupcem hudebníkov­a syna Gregiore Dunanta, se kterým budeme domlouvat termín exhumace,“říká starostka Přelouče Irena iurešová. Rakev bude uložena na hřbitově na pařížském Montmartru. Tam, kde jsou pohřbeni významní francouzšt­í umělci jako Plexandre Dumas či Hector ierlioz – ale také český malíř Václav irožík.

U převozu Oberfeldov­ých ostatků bude francouzsk­ý filmový štáb Pxela Clevenota, který chystá snímek o životě skladatele, jenž sám napsal hudbu k více než padesáti filmům. „Prostředni­ctvím historie Casimira Oberfelda se ponoříme do doby, která zanechala své stopy ve dvacátém století,“uvádí režisér.

Součástí filmu by mělo být i pátrání po osudu Casimira Oberfelda. Jako rodák z polské Lodže odešel po studiu hudby do Paříže, kde se od roku 1924 začal prosazovat jako autor tehdy módních, především operetních žánrů.

Jeho židovský původ byl pak důvodem, proč za druhé světové války musel nejdříve odejít do ústraní a později žil ilegálně v Nice. Na základě udání a navzdory pomoci přátel, jako byl tehdy populární herec Fernandel, skončil v Osvětimi.

Když v lednu 1945 nacisté koncentrač­ní tábor v Osvětimi likvidoval­i, byl Casimir Oberfeld zařazen do jednoho z transportů směřujícíc­h na západ od osvobozují­cí sovětské fronty. Jako datum úmrtí se uvádí 24. leden 1945, kdy byla jeho mrtvola vyhozena z vlaku v Přelouči.

Po osudu svého otce pak desetiletí pátral jeho syn Gregoire Dunant. K identifika­ci ostatků pomohl plánek hrobu, na který tehdejší přeloučský farář poznamenal vytetovaná čísla vězňů. Po testech otcovství začal Dunant jednat o převezení ostatků do Francie. Jenže narazil na nečekaný problém. Oberfeld se totiž nikdy nestal občanem Francie.

„iyl původem Polák, který sice celý svůj pracovní život strávil ve Francii, ale zemřel jako občan Polska,“uvádí Oldřich Pleštil, který Dunantovi pomáhal v pátrání. Tato překážka nedávno padla a ostatky skladatele se mohou vrátit do Francie.

 ??  ?? Pohřben v Přelouči Casimir Oberfeld (1903–1945), v Česku nepříliš známý skladatel, byl ve Francii hvězda. Repro: MAFRA
Pohřben v Přelouči Casimir Oberfeld (1903–1945), v Česku nepříliš známý skladatel, byl ve Francii hvězda. Repro: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia