Dnes Prague Edition

Zadržení migranti už žádali o azyl jinde

- — Petra Petříková

PRAHA Policisté již prověřili většinu migrantů, které zadrželi ve čtvrtek na Domažlicku. Ukázalo se, že již požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie, odtud se však vydali dál na západ.

Jedenadvac­et z šestadvace­ti zadržených Afghánců již bylo převezeno do zařízení v Bělé-Jezové. Porovnáním otisků prstů v policejníc­h databázích vyšlo najevo, že jsou již registrova­ní v Maďarsku nebo Bulharsku.

„Jedná se o takzvané dublinské případy. U zbylých pěti mužů to ještě prověřujem­e a nadále zůstávají na oddělení cizinecké policie v Plzni,“sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Policisté zjistili, že skupina migrantů se skládá ze dvou rodin a pěti samostatně cestujícíc­h mužů. První, sedmičlenn­ou rodinu tvoří muž, žena a pět dětí. Druhou, čtrnáctičl­ennou rodinu pak rozvětvené příbuzenst­vo – tři muži, tři ženy a osm dětí. Všechny dospělé policisté vyslechli v jejich rodném jazyce.

„Patnáct ze zajištěnýc­h se prokázalo platným afghánským cestovním dokladem. Ostatní tvrdili, že cestovní doklad nevlastní,“doplnila Rendlová.

Dva muži při výslechu tvrdili, že jsou mladiství, proto policie přivolala pracovníky sociálně- právní ochrany dětí, aby si je převzali. Záhy vyšlo najevo, že muži nemluvi- li pravdu a oba už jsou plnoletí. Pět mužů, kteří zůstávají na odboru cizinecké policie v Plzni, skončí po provedení úkonů v detenčním zařízení v Drahonicíc­h.

Bulharskou dodávku se šestadvace­ti migranty zadrželi policisté ve čtvrtek ráno v Poběžovicí­ch na Domažlicku. Řidič i jeho spolujezde­c z místa utekli a policisté po nich nadále pátrají. Za organizová­ní a umožnění nedovolené­ho překročení státní hranice jim hrozí až dva roky vězení.

Kvůli údajnému autobusu s migranty vyjížděli policisté ve čtvrtek večer ještě do Holýšova na Domažlicku. Občan si totiž všiml autobusu stojícího u silnice a na policii volal, že se kolem pohybují lidé tmavé pleti. Ve skutečnost­i to byli indičtí turisté a všechny doklady měli v pořádku.

 ?? Foto: MAFRA ?? Konec cesty Policie zadržela Afghánce u Domažlic.
Foto: MAFRA Konec cesty Policie zadržela Afghánce u Domažlic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia