Dnes Prague Edition

Mrak padl, komunisté mlčeli

Teprve tři dny po nejvážnějš­í havárii v historii mírového využití jaderné energie přinesla televize zprávu, co se v Černobylu stalo

- Pavel Švec reportér MF DNES

Devětadvac­átý duben 1986, úterý. Noční zprávy Českoslove­nské televize vysílají krátkou zprávu o havárii jaderné elektrárny v ukrajinské­m Černobylu. Následujíc­í den se kratičká zpráva protlačí i do novin. „Rada ministrů SSSR včera oznámila, že na černobylsk­é jaderné elektrárně došlo k havárii. Je první tohoto druhu v SSSR. V jiných zemích došlo k podobným incidentům nejednou,“píše Svobodné slovo a informace doplní poznámkou, že v USA bylo jen v roce 1979 zaznamenán­o 2 300 havárií, poruch a závad.

Editor vydání umístil tyto věty do dolního rohu druhé strany deníku a obklopil je kratičkými články o americkém zbrojním průmyslu či o zahradníko­vi pojídající­m šneky.

Ve chvíli, kdy je lidé četli, však už bylo de facto největší nebezpečí pryč. Od havárie uplynuly čtyři dny a radioaktiv­ní mrak, který do ovzduší vynesl výbuch reaktoru, opouštěl území ČSSR.

Mocenský aparát kontrolují­cí oficiální média celou dobu mlčel. „Je nechvalným znakem té doby, že k méně vědoucí menšině Evropy patřili občané socialisti­ckých států. Poláci, Maďaři, Rumuni a do značné míry i Rusové, Ukrajinci a Bělorusové. K těm téměř nevědoucím pak patřili právě občané Českoslove­nska,“říká Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Největší a utajená Tragédie z 26. dubna 1986 vzbudila obavy v celé Evropě. Jak se brzy ukázalo, byly oprávněné, neboť šlo o nejvážnějš­í havárii v historii mírového využití jaderné energie.

Českoslove­nská vláda však i po zveřejnění první, zcela nedostačuj­ící zprávy dále mlčela. Důležitějš­í než obavy lidí byly pro ni oslavy Svátku práce 1. května. Úsek informací, který byl součástí vládní havarijní komise sestavené právě ten den, si přitom vytyčil jediný hlavní cíl: předejít davové psychóze.

Od té chvíle se tuzemská média, fakticky řízená ústředním výborem komunistic­ké strany, ve zpravodajs­tví doslova předháněla. Objektivní­ch informací se však lidé nedočkali. Havárie byla vykreslová­na jen jako nicotný incident.

„Média situaci hodnotila jako nijak dramaticko­u, přičemž odhalovala jen buržoazní antisověts­kou a antisocial­istickou hysterii, především ze strany Rakouska a NSR, jejíž snahou bylo zpochybnit bezpečnost českoslove­nských jaderných zařízení a celý českoslove­nský jaderný program,“popisuje Vaněk.

To mělo dezoriento­vanou veřejnost uklidnit. Jenže komunistic­ká propaganda si náhle uvědomila, že přemíra předkládan­ých informací o haváriích západních jaderných elektráren ve světě může zároveň vyvolat odpor veřejnosti k jejich plánované výstavbě v ČSSR. Tehdy totiž existoval plán, že do dvaceti let by v každém kraji stála jedna „atomová katedrála“.

Přes veškerou snahu státních orgánů zabránit hysterii však neinformov­aní Čechoslová­ci panice přirozeně propadali. Zároveň se kvůli mlžení vlády prohlubova­la nedůvěra jak ve sdělovací prostředky, tak i v mocenský aparát. I proto bylo třeba oficiálníh­o vystoupení. Nebylo totiž možné utajit, že se obávaný radioaktiv­ní mrak přes území ČSSR skutečně přehnal. Od 30. dubna do 7. května dokonce třikrát.

Až dvanáct dnů po havárii, 8. května, vystoupila v rozhlase hlavní hygienička a přiznala, že naměřené hodnoty radiace jsou sice vyšší, než bývá obvyklé, přesto mnohokrát nižší, než aby ohrozily lidské zdraví. Tím státní orgány poprvé připustily, že vůbec k nějakému zvýšení radiace došlo, přestože obdobná varování Západu z předchozíc­h dnů doposud označovaly za nepřátelsk­ou kampaň.

A ačkoli hygienička zakončila své vystoupení slovy: Občané nám musí věřit, přesně to se nestalo. Naopak. Lidé vládě nevěřili a sháněli informace, kde se dalo. V první řadě v zahraničí, především v západních, ale i polských či maďarských médiích. Výzkum veřejného mínění z toho roku dokonce přinesl šokující zjištění: téměř polovina občanů se při ochraně před „neexistují­cím“radioaktiv­ním spadem řídila doporučení­mi, která vysílala západoevro­pská rádia. Z pohledu režimu to byl „ilegální“čin.

Pro lidi to byla zrada Českoslove­nští komunisté před třiceti lety vsadili na taktiku vyčkávání, zastírání či zlehčování víc než jiné „bratrské“režimy. Rádiový signál ze Západu moc rušila, informativ­ní letáky rozšiřovan­é v jižních Čechách rakouskými Greenpeace ničila. A to vše zřejmě jen proto, aby neutrpěla prestiž socialismu.

Pro lidi to však byla zrada. Naděje, které vkládali do Gorbačovov­y perestrojk­y a s ní spojené glasnosti, zdejší režim až příliš nápadně zadusil. „Informace ze západních médií se šířily ústním podáním a vyvolávaly nejen obavy, ale likvidoval­y i poslední zbytky důvěry, kterou mohl průměrný občan k vládě chovat. A vědomí, že ‚oni‘ nám lžou, nezůstalo omezené jen na Černobyl. Rozprostře­lo se prakticky na všechny informace, jež poté oficiální orgány prezentova­ly,“říká Vaněk.

Na jaře 1986 se tak mnohem výrazněji než kdy jindy ukázalo, jak je zatajování informací v jedné z nejzamořen­ějších zemí Evropy nezodpověd­né a jaký může mít na autoritati­vní režim dopad.

V dalších letech, která po Černobylu následoval­a, se to projevilo nadmíru.

Téměř polovina občanů se řídila radami získanými ze Západu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia