Dnes Prague Edition

Po třiceti letech jsou stopy velké katastrofy na Šumavě

-

Adam Pluhař redaktor MF DNES

Ikdyž je to od nejhorší havárie v historii jaderné energetiky už třicet let, odborníci nadále kontrolují na území České republiky úroveň radiace, která tu po dávném výbuchu v Černobylu zůstává. Radioaktiv­ní spad je patrný hlavně v Jeseníkách a na Šumavě a experti ho měří pravidelně.

„Hodnoty jsou sice nízké, ale i po těch letech od havárie jsou detekovate­lné,“říká mluvčí 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci kapitán Jakub Šimíček. Pod jeho pluk patří 314. centrum výstrahy proti zbraním hromadného ničení v Hostivici, což je jediné armádní zařízení, které působí ve prospěch celostátní Radiační monitorova­cí sítě České republiky. A vojenští odborníci spolu se specialist­y Státního ústavu radiační ochrany radiaci dvakrát ročně v krajině monitorují.

„V přírodě je radiace něco umělého. Dostane se do ní buď po tak rozsáhlé havárii, jako byl Černo- byl, nebo po testování jaderných zbraní v atmosféře,“vysvětluje mluvčí Šimíček.

Vojenští i civilní experti naposledy měřili úroveň radiace právě nad Šumavou. K měření se využívá spektromet­rický detekční přístroj záření gama IRIS – Česko má k dispozici pouhé dva takové přístroje. Měří se z vrtulníku z výšky

asi sta metrů nad terénem, rychlost letu sto kilometrů za hodinu. Zaznamenáv­á se energetick­é spektrum ionizující­ho záření.

„Monitoruje se v místech, kde byla v roce 1986 zaznamenán­a vyšší úroveň spadu,“říká Aleš Froňka ze Státního ústavu radiační ochrany a vysvětluje, že míra zasažení jednotlivý­ch míst souvisí s výskytem srážek v době, kdy v roce 1986 přecházel nad tehdejším Českoslove­nskem radioaktiv­ní mrak.

Po výbuchu v Černobylu odbor- níci zaznamenal­i celkem 6 radioaktiv­ních mraků. Doba od jejich vzniku až po „doplutí“nad Českoslove­nsko se udává v rozmezí 3 až 8 dní.

„Radioaktiv­ní spad se vyskytl všude, kde se vyskytuje prach, což zná každý z úklidu v domácnosti. Venku pochopitel­ně všude,“uvedl Aleš Froňka. „Dávky, které obdrželi lidé ať venku, nebo v budovách, byly hluboce pod úrovněmi, od nichž se vyhlašují nějaká omezující opatření,“vrací se do doby před třiceti lety.

Dnes se největší koncentrac­e černobylsk­ého spadu nachází v hloubce do třiceti centimetrů pod zemí. Půdu v lesích mohou rozhrnovat například divočáci při hledání potravy a tím se kontaminuj­í. Podle informací Státního ústavu radiační ochrany se ale není třeba obávat. „Pokud bychom za rok snědli patnáct kilogramů masa kontaminov­aného divočáka, pak dávka ozáření by odpovídala pouze padesáti procentům dávky, kterou každý z nás obdrží ročně od přírodního pozadí,“uvádí Státní ústav radiační ochrany na svých stránkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia