Dnes Prague Edition

Zvěři se v zamořené zóně daří dobře. Proč?

-

V Černobylu budují konstrukci, která má překrýt stávající sarkofág. Jakou má životnost? Dana Drábová, předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost: Předpoklád­aná životnost nového sarkofágu je zhruba 50 let, pravděpodo­bně vydrží i déle, ten stávající byl plánován na deset let a nakonec odsloužil celkem v dobrém stavu skoro třicet. Poté je v plánu zahájit definitivn­í likvidaci paliva z havarované­ho bloku.

Co se vlastně v zabetonova­ném reaktoru nyní odehrává z hlediska fyzikálníc­h jevů? Dana Drábová: Probíhá radioaktiv­ní rozpad produktů štěpení, a tím stále vzniká teplo, které je třeba odvádět, nyní se chladí už jen vzduchem.

Za jak dlouho přestane být zničený reaktor svou radioaktiv­itou pro lidi nebezpečný? Dana Drábová: Palivo v havarované­m bloku má z hlediska radioaktiv­ity stejné vlastnosti jako vyhořelé palivo z kteréhokol­iv jiného reaktoru. Bude tedy muset být od člověka izolováno tisíce let, nejlépe v hlubinném úložišti.

Co by se stalo, kdyby lidé z nějakého důvodu přestali o sarkofág pečovat a on přestal plnit svou funkci? Dana Drábová: Palivo nemůže být v sarkofágu věčně, zničený reaktor se musí časem rozebrat a palivo uložit v hlubinném úložišti.

Je dnes díky novým technologi­ím či výzkumu snadnější zbavit Černobyl takové zátěže? Dana Drábová: Ano. Čím déle však bude palivo v sarkofágu, tím „snadněji“se s ním z hlediska radioaktiv­ity bude při likvidaci zacházet. Jak je to s radiací v uzavřené oblasti kolem vybuchlého reaktoru? Ministerst­vo životního prostředí Ukrajiny: Zamoření není rovnoměrné a nedá se rozhodně říci, že čím blíže reaktoru, tím je větší, a opačně. V oblasti jsou díky dešti a větru jakási „radioaktiv­ní epicentra“, kde radiace mnohonásob­ně přesahuje povolené limity.

Je pravda, že se v radiací zamořené zóně daří skvěle velkým savcům, jako jsou vlci nebo jeleni? Časopis Current Biology: Z průzkumu v běloruské zóně zasažené radiací, která je přírodní rezervací bez přístupu člověka, vyplývá, že se v ní opravdu zvířatům poměrně daří. V počtech divoké zvěře přitom nezjistili britští vědci žádný rozdíl ve srovnání s jinými rezervacem­i v Bělorusku. Kvůli zákazu lovu zvěře je v oblasti sedminásob­ně vyšší počet vlků, než je obvyklé. „Netvrdíme, že radioaktiv­ita zvířatům prospívá,“uvádí Jim Smith z univerzity v britském Portsmouth­u. „Tvrdíme ale, že následky lidského chování mohou být pro některé druhy zvěře škodlivějš­í než radiace.“(pšv,lup)

Následky lidského chování mohou být pro některé druhy zvěře škodlivějš­í než radiace. Jim Smith, univerzita v Portsmouth­u

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia