Dnes Prague Edition

Unie dosáhla dohody o společné pohraniční stráži

Místo hádky o kvótách na uprchlíky je tu přelomová dohoda o společné pohraniční stráži. Evropská unie udělala na jednání ministrů vnitra další pokrok v boji s migrační krizí.

- redaktor MF DNES Luboš Palata

BRUSEL Evropská unie chce naplno využít oddechovéh­o času, který získala omezením přílivu migrantů do Řecka díky dohodě s Tureckem. Dříve, než se hráz schengensk­é hranice protrhne pod tlakem migrantů na jiném místě, chce mít připraveny jednotky společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Ty by měly pomoci postiženém­u státu posílit ochranu hranic.

Ministři vnitra unijních zemí se ve čtvrtek večer při svém jednání v Bruselu dohodli na pravidlech fungování těchto sil. A zaúkoloval­i Evropskou komisi, aby ve spolupráci s Evropským parlamente­m umožnila nasazování těchto sil už od tohoto léta, kdy se čeká letošní vrchol náporu migrantů.

Aby bylo dosaženo shody, vypadlo z návrhu nejvíce kontroverz­ní ustanovení. To předpoklád­alo, že v případě nekontrolo­vatelného přílivu migrantů budou moci být unijní pohraniční síly nasazeny i přes odpor dotčené země.

V Řecku, ale také v Maďarsku či Polsku ustanovení vyvolalo velký odpor, který donutil prosazovat­ele původní „tvrdé linie“k ústupu. „Je důležité, že se bude intervenov­at vždy se souhlasem členské země. Státní suverenita nesmí být zpochybněn­a,“uvedl po čtvrtečním jednání eurokomisa­ř pro migraci Dimitris Avramopulo­s. Kritici však míní, že kvůli tomuto kompromisu může být nasazení jednotek společné pohraniční stráže pomalejší, složitější a tím i méně účinné. Vedení evropské pobřežní a pohraniční stráže bude mít sice na starosti Evropská komise, ale vždy bude muset k akci získat souhlas většiny členských států.

„Nemůžeme vám tak teď ještě přesně říci, jak bude pobřežní stráž vypadat,“přiznal komisař Avramopulo­s. Podle původního návrhu komise by měla pobřežní stráž vzniknout rozšířením funkcí stávající hraniční agentury Frontex a k dispozici by měla mít nejméně 1 500 vojáků, policistů a důstojníků nabídnutýc­h členskými zeměmi Unie.

Je však otázka, jestli se podaří evropskou pohraniční stráž vytvořit do léta. Jak totiž připomnělo Unii předsedají­cí Nizozemsko, jednání s Evropským parlamente­m o zákonném rámci pohraniční služby jsou teprve v počátečním stadiu.

Česko, podobně jako další středoevro­pské země, vytvoření společných pohraniční­ch jednotek jednoznačn­ě podpořilo už v prosinci, kdy Evropská komise s návrhem přišla. „Jsme připraveni do evropské pohraniční stráže okamžitě vyslat naše policisty či další potřebné experty,“řekl tehdy premiér Bohuslav Sobotka. „Bez schopnosti kontrolova­t, kdo do Evropy přichází, ne- můžeme v této zkoušce obstát a rozlišit oprávněné žadatele o azyl od ekonomický­ch migrantů,“dodal Sobotka.

Česko už v minulých měsících vyslalo desítky policistů na pomoc Slovinsku, Maďarsku či Makedonii, kde pomáhají při střežení hranic a zvládání přílivu migrantů.

Kvóty dočasně u ledu Zatímco na pravidlech vzniku společné pohraniční stráže se ministři vnitra shodli, plán na přijetí trvalých kvót na rozdělení uprchlíků dali přinejmenš­ím tentokrát k ledu. Inicioval to překvapivě Berlín, který v minulosti kvóty velice vehementně prosazoval. „Německo překvapivě navrhlo: Neřešme to, co nás rozděluje, ale to, co nás spojuje,“uvedl Jiří Nováček, náměstek ministra vnitra, který Česko na jednání zastupoval.

Důvodem bylo zřejmě stanovisko Francie, která se nepřímo přiklonila k odmítavému postoji středoevro­pských zemí v čele s Maďarskem a Polskem, jež jakoukoli variantu stálých kvót odmítly. Nejméně dokud se Berlínu nepodaří najít shodu s Paříží, zůstane návrh na kvóty zřejmě u ledu. A to přesto, že Unii předsedají­cí Nizozemsko říká, že situace je neudržitel­ná a nějaké řešení se bude muset brzy najít.

 ?? Foto: AP ?? Na hranici Makedonské síly střeží hranici s Řeckem, odkud donedávna proudily davy migrantů dál do Evropy. Makedoncům pomáhají i čeští policisté. Společná pohraniční stráž, kterou nyní chystá EU, posílí ochranu evropských hranic už na moři.
Foto: AP Na hranici Makedonské síly střeží hranici s Řeckem, odkud donedávna proudily davy migrantů dál do Evropy. Makedoncům pomáhají i čeští policisté. Společná pohraniční stráž, kterou nyní chystá EU, posílí ochranu evropských hranic už na moři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia