Dnes Prague Edition

Fico je po operaci a má dvojitý by-pass

Slovenský premiér Robert Fico se včera podrobil operaci srdce, kdy mu byl voperován několikaná­sobný by-pass. Pokud vše půjde bez komplikací, začne se politik během několika příštích týdnů plně věnovat svému úřadu.

- Lubomír Macek redaktor Hospodársk­ých novin

BRATISLAVA Premiéra Roberta Fica včera operovali v bratislavs­kém Národním ústavu srdečních a cévních chorob. Informoval o tom ředitel nemocnice Mong Msolly. „Byl proveden kardiochir­urgický zákrok,“řekl Msolly.

Zákrok provedl primář a přednosta kliniky kardiochir­urgie Michal Hulman se svým týmem. „Zákrok probíhal standardní­m způsobem, pacient je v současnost­i naprosto stabilizov­aný a nachází se na anesteziol­ogicko–resuscitač­ním oddělení,“řekl Hulman. „Další informace si premiér a jeho rodina nepřejí poskytovat,“uvedl Tomáš Kuča, mluvčí nového ministra zdravotnic­tví Tomáše Druckera.

Páteční operace začala brzy ráno a trvala několik hodin. Podle infor- mací Deníku N lékaři dělali Ficovi dvojnásobn­ý by-pass.

Robert Fico byl od minulého čtvrtka v Národním ústavu srdečních a cévních chorob na pozorování. Šéf kabinetu přišel do ústavu sám, jen v doprovodu ochranky. V péči lékařů byl tak včera už devátým dnem a podrobil se kardiologi­ckým vyšetřením. O tom, jaký druh zdravotníc­h potíží trápí premiéra, se vedly spekulace. Mluvilo se o náhlé bolesti v hrudi a o problémech s cévami.

Několik médií přineslo informaci o tom, že Fico má koronární syndrom. To potvrdil pro Hospodár- ske noviny (HN) i zdroj z prostředí předsedy vlády. Ficovi by podle informací nemělo hrozit akutní nebezpečí, ale onemocnění mu může způsobit dlouhodobé problémy.

Vláda funguje bez problémů Ficova hospitaliz­ace podle odborníků na fungování státních institucí žádným způsobem nenaruší chod slovenskéh­o Úřadu vlády. Podle ústavního právníka Mariána Giba z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě funkčnost kabinetu jako kolektivní­ho orgánu na přítomnost­i jednoho člověka, byť premiéra, nezávisí.

Slovenská ústava se o nepřítomno­sti premiéra nezmiňuje, podle právníka o tom jistým způsobem mluví jednací řád vlády, podle něhož si premiér Slovenska v případě nepřítomno­sti sám určuje svého zástupce.

Momentálně je tímto zastupován­ím oficiálně pověřen místopředs­eda vlády pro investice a bývalý předseda slovenskéh­o parlamentu Peter Pellegrini.

Operace čeká i dalšího politika Zdravotní problémy trápí i předsedu parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andreje Danka. Potvrdila to v pátek mluvčí parlamentu Zuzana Čižmárikov­á s tím, že ani u něj není vyloučena případná operace.

Podle informací HN může jít dokonce o podezření na rakovinu. „Při enormním pracovním vypětí, které způsobily i parlamentn­í volby, předseda Národní rady Slovenské republiky po bolestech žaludku absolvoval standardní lékařskou prohlídku u svého lékaře MUDr. Miloše Bubani. Na jeho doporučení podstoupil sérii dalších vyšetření. Současný průběh diagnostik­y prozatím nevylučuje ani možný operační zákrok v oblasti žaludku,“uvedla mluvčí.

Danko je pacientem bratislavs­kého Národního onkologick­ého ústavu, potvrdila včera mluvčí Viktorie Vasilenkov­á. Podle ní má nejasný ložiskový nález ve stěně žaludku. O dalším postupu bude onkologick­ý ústav veřejnost informovat.

 ?? Foto: archiv ?? Jako sportovec Na tři roky starém snímku je vidět, že premiér Fico životosprá­vu nezanedbáv­á. Přesto se by-passu nevyhnul.
Foto: archiv Jako sportovec Na tři roky starém snímku je vidět, že premiér Fico životosprá­vu nezanedbáv­á. Přesto se by-passu nevyhnul.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia