Dnes Prague Edition

Čínský prezident výrazně posílil svůj vliv v armádě

- — Ladislav Kryzánek

PEKING, PRAHA Funkcí není nikdy dost. A tak si i takový přeborník v jejich kumulaci – čínský prezident Si Ťin-pching – nyní pořídil další. A velice významnou. Nově se stal vrchním velitelem Společného operačního velitelské­ho střediska v rámci Ústřední vojenské komise.

„Ozbrojené síly musí být naprosto loajální a schopné vyhrávat války,“prohlásil podle světových agentur před nastoupeno­u generalito­u při přebírání nové funkce.

Nově také maskáče Dokonce si při této příležitos­ti oblékl olivově zelenou maskáčovou uniformu, což samozřejmě také nebylo bez významu. „Jde o pečlivý kalkul. Si Ťin-pching tím dává najevo, že je součástí armády a že ozbrojené síly a politika fungují v součinnost­i,“uvedl pro Wall Street Journal analytik Michael Raska.

Si Ťin-pching, který ve svých rukou už nakupil téměř absolutní moc, je nejen prezidente­m nejlidnatě­jší země světa, ale i generálním tajemníkem vládnoucí komunistic­ké strany, předsedou Ústřední vojenské komise, která armádu řídí, i mnoha dalších stranickýc­h komisí, jež prakticky suplují jednotlivá ministerst­va. K čemu tedy potřebuje ještě další vojenskou funkci, zvláště je-li už šéfem mocné Ústřední vojenské komise?

Zdaleka nejde o pouhou zálibu ve funkcích. Si Ťin-pching sice už ar- mádu formálně vedl, nový post mu však umožňuje přímo řídit její operace i v dobách míru.

Jeho předchůdci Ťiang Ce-min a Chu Ťin-tchao delegovali operativní povinnosti na profesioná­lní vojáky, Si Ťin-pching si je nyní bere zpět. Vojenští analytici spekulují o tom, že jeho motivem je snaha být blíže přímému rozhodován­í. Zřejmě to považuje za důležité v době, kdy se čínská armáda razantně inovuje a přechází na způsob velení moderních armád, tedy na spojený hlavní štáb všech zbraní.

V jednom se shodují prakticky všichni experti: celá šaráda je i pečlivě propracova­ným vzkazem vnějšímu světu. Má naznačit, že bude-li Čína potřebovat hájit své strategick­é zájmy, je připravena bojovat.

 ?? Foto: AP ?? Čínský prezident si kvůli své nové funkci oblékl uniformu.
Foto: AP Čínský prezident si kvůli své nové funkci oblékl uniformu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia