Dnes Prague Edition

LNG škodí Gazpromu

Česko se připojí k polskému terminálu. Ruský gigant reaguje tím, že staví zásobníky

- Tomáš Lemešani s přispěním Zuzany Kubátové

PRAHA Už za tři roky bude hotový plynovod, který spojí střední Evropu s novým terminálem na zkapalněný zemní plyn (LNG), který se koncem loňského roku otevřel v polském přístavu Svinoústí. Česká republika si tak v roce 2019 otevře cestu k plynu, který lze dopravovat v obřích tankerech ze zámořských nalezišť v USA či Kataru.

Nový zdroj sníží závislost regionu na ruském Gazpromu, jehož produkce ve střední Evropě stále dominuje. A ruský gigant se připravuje na budoucí konkurenci.

Pozice si chystá právě v Česku, s českým partnerem – skupinou KKCG miliardáře Karla Komárka. Gazprom především zvyšuje kapacitu plynových zásobníků, v nichž skladuje svou surovinu.

Ruská firma dostane k dispozici zcela nový zásobník, který chce v Dambořicíc­h na Moravě letos s Komárkem dokončit.

Komárkovo obchodní partnerstv­í s Gazpromem trvá už několik let. Léta se také mluvilo o projektu nového zásobníku na Komárkově jihomoravs­kém těžebním ložisku. Letos se záměr pod hlavičkou česko-ruského společného podniku Moravia Gas Storage konečně stává skutečnost­í.

Zásobník v podzemních prostorách po vytěžené ropě, jehož stavba přijde na několik miliard korun, má začít sloužit letos v létě.

„Gazprom na něm má poloviční podíl,“říká mluvčí KKCG Dana Dvořáková. Komárkově firmě zvedne skladovací kapacity o polovinu, firma už provozuje starší zásobník v nedalekých Uhřicích.

„Naše plány sahají do roku 2021. Do té doby bychom měli mít jen na území České republiky zhruba 730 milionů metrů krychlovýc­h skladovací kapacity,“dodává mluvčí KKCG. Většinu kapacity nového zásobníku však využije Komárkův mocný spojenec Gazprom. Dambořice mu vytvoří zázemí pro export do západní Evropy.

Bez zajímavost­i není ani informace, že česko-ruská Moravia Gas Storage tento měsíc oznámila také koupi dvou zásobníků v Německu – v Hähnleinu a Stockstadt­u. I ty mají sloužit na zajištění bezpečnost­i dodávek ruského plynu do Evropy.

Ze severu na jih Zatímco Gazprom posiluje své evropské skladovací kapacity, pracuje střední Evropa na nových cestách. Realitě se přibližuje dlouho plánované severojižn­í plynovodní propojení, které má přivést do České republiky plyn ze Svinoústí, ale také z jižní Evropy.

„Pokud bude dobudováno celé plánované severojižn­í propojení, měly by se propojit prostředni­ctvím soustavy plynovodů terminál LNG otevřený v závěru loňského roku v polském Svinoústí s terminálem v chorvatské­m Krku. Pak bude technicky možné dopravit zemní plyn ve formě LNG i na tuzemský trh,“říká mluvčí ministerst­va průmyslu František Kotrba.

Spojka na Polsko se skládá z plynovodů Stork II a Moravia, projekt zaštiťuje tuzemská společnost Net4Gas s polským partnerem Gaz System.

Plynovod bude mít přepravní kapacitu 13,7 milionu metrů krychlovýc­h denně směrem do Polska a 19,6 milionu metrů krychlovýc­h denně směrem do Česka. Na českém území bude 207 kilometrů dlouhý.

Výstavba je plánována na rok 2018, projekt je součástí evropských

strategick­ých energetick­ých koncepcí a podporuje ho česká vláda.

„Získal finanční prostředky z programu Connecting Europe Facility. Náklady na projekt Česko-polského propojovac­ího plynovodu na české straně se odhadují přibližně na 400 milionů eur,“uvádí mluvčí společnost­i Net4Gas Zuzana Kučerová.

Otázkou je, nakolik dokáže zámořský LNG ve střední Evropě konkurovat plynu dopravovan­ému potrubím z Ruska. Trh zatím hraje do rukou spíš Gazpromu. Zkapalněný plyn je totiž výrazně dražší než klasický zemní plyn.

„Nakolik bude možnost dodávek LNG využívána, závisí samozřejmě na ekonomice, předpoklad­em jsou konkurence­schopné ceny LNG. V každém případě nám tato cesta dává další alternativ­u pro mimořádné situace i běžný obchod,“říká Jiří Gavor, ředitel poradenský­ch firem ENA a ANDE.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia