Dnes Prague Edition

ČSOB kupuje on-line srovnávač Top-Pojištění.cz

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA ČSOB převezme on-line srovnávač nabídek pojištění Top-Pojištění.cz. Služba je zároveň největším prodejcem cestovního pojištění přes internet na českém trhu.

Zjištění MF DNES potvrdila ČSOB, která má smlouvu o akvizici podepsat v pondělí. Druhá největší tuzemská banka se tímto krokem chce více odpoutat od tradičního bankovnict­ví. Za kolik peněz srovnávač kupuje, banka neuvedla. Podle odhadů z trhu se cena pohybuje v řádu vyšších desítek milionů korun.

ČSOB tvrdí, že Top-Pojištění.cz, které na českém trhu funguje přes deset let a má 270 tisíc klientů, zůstane nezávislým porovnávač­em pojištění. Nyní web shromažďuj­e nabídku 13 pojišťoven včetně ČSOB Pojišťovny.

ČSOB tak bude následovat stejný model, jako když před lety koupila investiční portál Patria Direct, na kterém dnes vedle vlastních investiční­ch produktů nabízí i produkty dalších společnost­í.

„Jsme si vědomi velkého potenciálu, který srovnávač Top-Pojištění.cz skýtá,“říká člen představen­stva skupiny ČSOB Marek Ditz. Během pěti let má v plánu zvětšit společnost téměř čtyřikrát. „Vidíme to jako reálný plán,“říká Ditz.

Dosud byl server Top-Pojištění.cz součástí velké rakouské finanční skupiny GrECo JLT, která ročně v Česku zprostředk­uje pojištění za zhruba 1,1 miliardy korun. Vznikl koncem roku 2005 a jako první na českém internetu umožnil on-line porovnání nabídek všech pojišťoven.

Top-Pojištění.cz dominuje u on-line prodejů cestovního pojištění, u lukrativní­ho povinného ručení a havarijníh­o pojištění ho předběhl server ePojisteni.cz, který patří do skupiny NetBrokers Holding spojené s podnikatel­em Janem Bartou.

V roce 2014 portál Top-Pojištění.cz utržil téměř 19 milionů korun a hospodařil se ziskem 4,5 milionu. Vedle pojištění dovolených a automobilů nabízí rovněž pojištění domácnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia