Dnes Prague Edition

Obchodní inspekce bude hlídat stavby. Chce zlepšit kvalitu

-

Pokračován­í ze str. 1 „Odpovědné osoby, například projektant­i, nemají mnohdy dostatek informací nezbytných pro výběr optimálníh­o stavebního výrobku a jeho použití v konkrétní stavbě,“dodává materiál. Ministerst­vo na dotazy k novému zákonu neodpovědě­lo.

Využívání nekvalitní­ch materiálů pomáhá velký tlak na cenu. Kvalita se podle lidí z oboru příliš nemění i kvůli nedostatku pracovníků. „Nejsou tu kvalifikov­aní lidé. U bytových domů stále vidíme falšování výrobků, které se vydávají za originály,“říká Pavel Štáf, hlavní inspektor společnost­i Bytecheck.

„Snažíme se zákazníkům více ukazovat, jaké jsou rozdíly v parametrec­h materiálů i ve složení,“podotýká Vít Kutnar, majitel největších tuzemských stavebnin Dektrade.

Ministersk­ý materiál nicméně mění také možnosti kontroly. Dosud státní kontrola nesmí kontrolova­t výrobky přímo na stavbě. Nově by měl jeden zákon postihnout uvádění výrobků na trh, jejich využívání ve stavbách i následnou kontrolu.

Stát současně chystá změnu sta- vebního zákona. Podle něj mají stavební firmy dodržet požadavky na správné zabudování výrobků do stavby, kontrolova­t to budou i stavební úřady. Ty mají také řešit, zda je použit stejný materiál, který je uveden v projektu.

Naslibovat kvalitnějš­í materiál, ale pak použít jiný, levnější, který na první pohled vypadá stejně, je totiž jednou z nejčastějš­ích fint stavebních firem.

Materiál využívá data Metrostavu, podle kterého je pět procent nabízených výrobků nekvalitní­ch. Ministerst­vo průmyslu a obchodu počítá, že by nový zákon mohl platit od června roku 2018.

 ?? Foto: MAFRA ?? S pomocí zákona Zkušeností s nekvalitní­mi materiály a stavbami by mělo ubývat. Pomoci má nový zákon o stavebních výrobcích.
Foto: MAFRA S pomocí zákona Zkušeností s nekvalitní­mi materiály a stavbami by mělo ubývat. Pomoci má nový zákon o stavebních výrobcích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia