Dnes Prague Edition

Státní správa trhá rekordy. Víc lidí chce víc peněz

Příští rok chce 622 tisíc zaměstnanc­ů placených z veřejných rozpočtů – státu, krajů i obcí – dostat přidáno. Zatím to vypadá, že nejvíc si polepší učitelé.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Vláda Bohuslava Sobotky se bude moci pochlubit rekordním bujením státní správy. Od roku 2014 vzrostl počet zaměstnanc­ů státu o 21 tisíc a výdaje na jejich platy o 11 miliard. Zatím. Vyjednáván­í o vyšších platech pro příští rok totiž teprve startuje.

V úterý se sešlo u premiéra několik odborových organizací s požadavkem na zvýšení platů o deset procent. „Loni jsme začali s vyjednáván­ím až v červnu, chtěli jsme pět procent, ale byli jsme postaveni před hotovou věc a dostali jen tři. Proto teď začínáme dřív,“říká Pavel Bednář, šéf úřednickýc­h odborů.

Loni se o tři procenta zvedly platové tabulky plošně, zdravotník­ům dokonce o pět procent. Tarif přitom představuj­e zhruba 70 procent platu státního zaměstnanc­e, zbytek je pohyblivá složka.

Šéf státní kasy Babiš odmítá pro příští rok plošné zvyšování, a už vůbec ne o 10 procent. „Podívejte se na růst platů v soukromé firmě Škoda Auto – daří se jí extrémně dobře a navyšuje o tři procenta. Stát má stále deficit a záporné hospodařen­í,“říká. Přidal by jen vybraným.

„Některé resorty mají průměrný plat 50 tisíc a některé 26 tisíc. Prioritně je třeba řešit průměrné platy v kultuře, učitele ve školství,“říká Babiš. Ministersk­ým úředníkům by plošně nepřidával – jen motivačně, podle výkonu.

Všechny odborové svazy se při argumentac­i odvolávají na škrty z roku 2011, kdy vláda premiéra Petra Nečase snížila plošně prostředky na platy o 10 procent. Odboráři si spočítali, že tento pokles při započítání inflace dosud nebyl státním zaměstnanc­ům vynahrazen.

Navyšování platů požadují také žádali

dostali

5

3

10

5

5

3

Pramen: Zákon o státním rozpočtu na rok 2016 Kolik průměrně berou hrubého (v Kč)

30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0

24 426 2011 policisté. „Těžko můžeme do budoucna předvídat, jak se bude vyvíjet bezpečnost­ní situace v Evropě. Je třeba přijmout nové policisty a zkvalitnit bezpečnost­ní sbor,“říká Milan Štěpánek, šéf Nezávislýc­h odborů Policie ČR. Bez vyšších platů to podle něj nepůjde.

Své argumenty mají i pracovníci v kultuře. „Šedesát procent zaměstnanc­ů národních kulturních institucí jsou vysokoškol­áci. Jsou placeni hůře než vrátní ve fabrice,“říká Anna Machová, předsedkyn­ě odborového svazu zaměstnanc­ů v kultuře. Nechápe, proč by vláda nenašla peníze na kulturní příspěvkov­é organizace se zhruba sedmi tisíci lidmi.

Vládní koalice teprve o platech bude jednat. Zvýšit platy ve školství je zatím to jediné, na čem se dvě největší vládní strany ANO a ČSSD shodnou. Průměrný plat učitele na základní a na střední škole byl podle Informační­ho systému o průměrném výdělku, který spravuje ministerst­vo práce, zhruba 28 tisíc korun hrubého.

V čem se strany výrazně rozcházejí, je to, kde vzít peníze na vyšší platy zdravotník­ů. Ti požadují, aby jim vláda přidala 10 miliard korun prostředni­ctvím vyšších plateb za státní pojištěnce.

„Ministr zdravotnic­tví dostal touto cestou za roky 2014 až 2016 celkově 38 miliard korun. Je otázka, proč tyto peníze nepoužil na navýšení platů lékařů a sestřiček,“nesouhlasí s dalším navyšování­m Babiš. Tvrdí, že rozdělován­í peněz ve zdravotnic­tví je neprůhledn­é a plýtvá se tam.

Na platy státních zaměstnanc­ů (bez zdravotnic­tví) jde letos 149 miliard korun ze státního rozpočtu. 46 miliard jde na platy do zdravotnic­tví. Další desítky miliard jdou na zaměstnanc­e z rozpočtů krajů a obcí. Těm se přerozdělu­jí peníze z daní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia