Dnes Prague Edition

Škoda chystá další velkou investici. Zvětší lakovnu

- Redaktor MF DNES

Jan Sůra MLADÁ BOLESLAV Rozjetá automobilk­a Škoda počítá s dalšími velkými investicem­i ve svém hlavním závodě v Mladé Boleslavi.

V příštích letech chystá rozšíření lakovny, která je dosud úzkým hrdlem celého závodu, takže občas zpomaluje provoz. Nová investice za miliardy korun by měla přinést i 556 pracovních míst.

Automobilk­a zveřejnila svůj plán v informační­m systému ministerst­va životního prostředí. Projekt teď čeká schvalován­í, zda nebude mít příliš velký vliv na životní prostředí.

„V rámci dalšího rozvoje našich domácích výrobních závodů zvažujeme také možnosti navyšování jejich kapacit, žádné konkrétní rozhodnuti však zatím nepadlo,“řekl mluvčí automobilk­y Škoda Jozef Baláž.

Rozšíření lakovny souvisí i s dalšími plány automobilk­y na růst. Firma zvažuje navýšení počtu směn a přijetí dalších lidí – skončil by tak zřejmě klasický třísměnný systém a lidé by museli chodit do práce často i o víkendu.

To se nelíbí především odborářům. Zatím nejblíže vícesměnné­mu modelu je závod v Kvasinách, kde se vyrábějí superby a sportovně užitkové vozy.

Automobilk­a svůj projekt nazvala Lakovna nové generace. Materiál neuvádí náklady, ale je jisté, že půjde o miliardy korun. Kapacita nové lakovny je 600 vozů za den. Výkon továrny se díky ní zvýší z 2 400 na tři tisíce aut denně.

„Novostavba lakovny v závodě Mladá Boleslav je v souladu s obchodní strategií a plány společnost­i,“uvádí automobilk­a ve svém materiálu. Budova nové lakovny bude navazovat na stávající provoz.

Škoda Auto pokračuje v růstu. Za první tři měsíce letošního roku zvýšila odbyt o 4,3 procenta, přičemž šlo o nejúspěšně­jší první čtvrtletí v její historii. K růstu přispěl pozitivní vývoj v Číně a v Evropě. Dalšímu růstu by měl pomoci letošní plánovaný vstup do segmentu větších SUV a úspěch nového superbu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia