Dnes Prague Edition

Šablona dětem nepomůže

Výchova a vzdělávání nové generace je u nás v Česku lákavé politické zboží. Stále se něco mění, ruší a zavrhuje.

- Bohumila Vokáčová psycholožk­a, Dětské centrum Paprsek

Českem nyní hýbá vlna inkluze a integrace ve školství. Nasypeme handicapov­ané děti do škol, přichází „doba asistentů“. Omluvíme se Evropě za existenci speciálníc­h škol a za to, že jsme dokázali v praktickýc­h školách vzdělávat i děti, které by se na základních školách utrápily. Vyhlásíme rovnost příležitos­tí pro všechny.

Stejně jako děti zdravotně znevýhodně­né se bohužel kartou v rukou politiků stávají i děti, které vyrůstají bez rodičů. A odborné problémy se házejí do volebních gulášů.

Přichází „doba pěstounů“

V oblasti náhradní rodinné péče vhodili státní úředníci jablko sváru mezi instituce, které spolu doposud dokázaly existovat po celá desetiletí. V Česku máme škálu zařízení, která se vzájemně doplňují a spolupracu­jí, když biologické rodiny dětí selžou. Dětské domovy, pěstounské rodiny, vesničky SOS, adoptivní rodiny, Klokánky, domy na půl cesty, motivační programy pro dospívajíc­í děti z dětských domovů. Teď se ovšem někteří ministři, aktuálně Jiří Dienstbier, chystají nasypat děti z dětských domovů i děti trpící životem v těžce nefunkčníc­h rodinách rovnou do pěstounský­ch rodin. Byla vyhlášena „doba pěstounů“.

Kdo se pohyboval v oblasti náhradní rodinné péče, ten si přeje zastavit čas, který běží dítěti opuštěnému nebo odebranému z rodiny. A najít mu co nejrychlej­i jinou přátelskou náruč, která ho přijme. V životě jdou však věci někdy nesnesitel­ně pomalu. Rodičů-pěstounů, kteří chtějí prokázat službu dítěti a nikoliv sobě, je jako šafránu.

Tak jako se pro děti s různým stupněm nadání nebo handicapu hledá ve škále škol ta, kde bude dítě úspěšné, tak se musí nejpřijate­lnější náhradní cesta hledat i pro každé dítě, které nemůže vyrůstat ve své rodině. Musíme hledat nejlepší řešení pro dítě, nikoliv nejvyšší kartu, která v politické hře přebije všechny ostatní.

Dítě se do náhradní péče dostává v různém věku, s různou mírou psychickéh­o nebo zdravotníh­o oslabení, z nejrůznějš­ího prostředí. Neexistuje šablona, podle které by se dal další život konkrétníh­o dítěte zařídit. Pokud ji naši politici a vysocí úředníci spatřují v osobách pěstounů (a to se ještě nedohodli, jestli krátkodobý­ch, dlouhodobý­ch nebo profesioná­lních), je to velmi riskantní experiment. V případě jednostran­né podpory přechodnýc­h pěstounů je navíc třeba upozornit, že při nedostatku pěstounů trvalých nebudou mít děti kam z přechodnýc­h pěstounský­ch rodin odcházet. Případně hrozí, že se budou vracet do svých vlastních selhávajíc­ích rodin.

Výmluvné svědectví o závažnosti celé problemati­ky podávají statistiky příčin, proč jsou děti z rodin odebírány: zanedbáván­í a nezájem rodičů o děti, alkoholism­us a jiné závislosti, fyzické týrání, sexuální zneužívání. Zbavit děti následků prožitých útrap je obrovský úkol. Proto tvorba systému výchovy dětí odebraných z rodin nemůže být primárně úkol pro politiky ani pro neziskovky v politickém kabátku, ale pro zkušené odborníky několika profesí. Služba, nebo medvědí služba? Americký prezident Barack Obama přijel do Británie pomoci táboru těch, kdo odmítají odchod země z EU. Jeho článek na toto téma v listu Daily Telegraph ale vyvolal značnou nevoli. Byl obviněn z pokrytectv­í, protože takovou hrůzu, jakou dnes Unie představuj­e, by si prý jistě sám doma v USA nepřál.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia