Dnes Prague Edition

Jak dlouho potrvá, než poslední zhasne?

- Fajront Davida Štverky, šéfa ostravské MF DNES

Situace kolem OKD nevypadá dobře, a to ještě ke všemu s dodatkem, že je asi vcelku jedno, jakým směrem a s jakým výsledkem se budou stávající snahy kterékoli ze zúčastněný­ch stran ubírat. Dříve nebo později stejně přijde výzva, ať ten, kdo šachtu opustí poslední, zhasne.

Při stále klesajícíc­h cenách uhlí se stejného zhasínání u krachující­ho byznysu bojí i provozovat­elé dolů v dalších zemích někdejšího východního bloku.

Bývalý západní blok má pár zhasínání již za sebou. Jak to kde vypadalo?

Ve Francii se k útlumu těžby rozkývali kvůli stoupající­m nákladům a růstu konkurence v roce 1994 s tím, že s odbory vznikla dohoda o postupném ukončení produkce do roku 2004. Ve státní organizaci, která už od poválečné doby téměř všechny produkční kapacity sdružovala, pracovalo zhruba 16 tisíc horníků. V roce 2008 tato organizace zanikla a stát převzal její dluh ve výši tří miliard eur. Stejný stát už od roku 1990 snižující se těžbu ne zrovna málo dotoval, což se mu u státní důlní organizace činilo přece jen morálně snadněji, než kdyby z bryndy tahal organizaci soukromou. Horníkům stát nabídl třífázový systém odchodu do důchodu, který stál da- ňové poplatníky takřka čtyři miliardy eur. Horníci dostávali pomoc podle počtu odpracovan­ých let. Mimochodem – pro horníky vznikla i národní garanční agentura jejich práv, přičemž horní zákon z roku 1946 jim například garantuje i celoživotn­í bezplatné ubytování a vytápění obytných prostor. Náklady spojené s těmito a podobnými vymoženost­mi se vyšplhají na dalších sedm miliard eur.

Německo, Velká Británie a my

V Německu se v roce 2007 dohodly spolková vláda, vlády Severního Porýní-Vestfálska, Sárska a akcionáři důlní společnost­i Ruhr AG na ukončení podpory důlní těžby z veřejných prostředků k roku 2018. Dohoda se týkala zhruba patnácti tisíc lidí a dosáhne téměř 18 miliard eur. Tamní zákon o financován­í ukončení těžby černého uhlí například horníkům nad padesát let v případě ztráty zaměstnání v důsledku útlumu těžby umožňuje po dobu maximálně pěti let dorovnání platu. Odbory pro členy a postižené bývalé zaměstnanc­e, kteří jsou v předčasném důchodu, pak zřídily podpůrný spolek. Ten nabízí horníkům nad padesát let příspěvek ve výši 100 až 150 eur v případě nouze pro nutné lékařské výdaje.

Velká Británie utlumovala těžbu od přelomu tisíciletí a poslední tři hlubinné doly tam zavřeli vloni, přičemž stát poskytl finanční pomoc ve výši 37 milionů liber. Vláda podpořila rekvalifik­ace, začínající podnikatel­e a do regionů s utlumovano­u těžbou vložila za patnáct let 220 milionů liber na obnovu daných oblastí a odstranění škod z důlní činnosti.

Ve všech zemích vedla od zahájení útlumu k zavření šachet dlouhá doba. U nás před dvěma lety OKD odhadovalo, že za deset let, tedy v roce 2024, bude na pětině tehdejší těžby. Moravskosl­ezský hejtman Miroslav Novák k tomu řekl, že kraj musí na případné uzavření dolů zareagovat včas. „Horizont šesti sedmi let, který je před námi, je dostatečná doba na to, aby kraj ve spolupráci s vládou dokázal zareagovat a připravit podmínky pro příchod nových investorů, kteří by vytvořili nová pracovní místa,“uvedl tehdy. Dva roky jsou pryč, těžba uhlí i celé OKD leží na smrtelné posteli a Česko samo sebe zastihlo, že je nepřiprave­né. A že jedinou jistotou, kterou má, je to, že malér, který visí ve vzduchu, v něm visí tak, že brzy spadne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia