Dnes Prague Edition

Nenechávej­me téma potratů jen křesťanský­m aktivistům

- Glosa Milan Hamerský politolog a právník

VPolsku, USA i v Česku se opět diskutuje o potratech. Právo na život stojí jako vždy proti právu žen rozhodovat o ukončení těhotenstv­í. „Jestliže zabíjíme nenarozené děti, je to větší teror a hroznější neštěstí než atentáty poslední doby,“napsal v souvislost­i s tradičním Pochodem pro život kardinál Dominik Duka.

Republikán­ský kandidát na prezidenta USA Donald Trump zase řekl: „Žena, která by podstoupil­a potrat v případě, že by byl v USA prohlášen za nezákonný, by měla být potrestána.“A v Polsku chtějí zpřísnit zákon přijatý v roce 1993, který ze zákazu umělého přerušení těhotenstv­í připouští pouze tři výjimky: pokud je plod poškozený, pokud těhotenstv­í ohrožuje zdraví či život ženy nebo je-li těhotenstv­í následkem zločinu. Nový návrh počítá s legálním potratem jen tehdy, je-li nezbytný pro zachování života matky. A má podporu premiérky Beaty Szydlové.

U nás byly interrupce povoleny zákonem v roce 1957. Za téměř šedesát let je evidováno přes tři miliony potratů! V roce 2003 se o zpřísnění zákona neúspěšně pokusilo několik poslanců KDU-ČSL a ODS. Současná úprava má podporu většiny veřejnosti, podle průzkumu přes 70 procent. Přesto téměř dva miliony lidí považují potrat za nepřijatel­ný. Nejsou však dostatečně slyšet a zásadní omezení socialisti­ckého výdobytku, umělého ukončení těhotenstv­í, není v programu žádné vlády ani strany. Lidovci vždy z povinnosti navrhnou ochranu života od početí po přirozenou smrt, ale sami se bojí, aby je někdo nevzal vážně. Kdo zpochybňuj­e „právo na potrat“, je považován za podivína, od kterého je třeba se držet dál.

Přitom je to vážné téma, které se dotýká osobní integrity jedince a mělo by být přirozeným pilířem liberální politiky. Pro jeho složitost a nepopulárn­ost jsme ho nezodpověd­ně přenechali levici a křesťanský­m aktivistům. Ti první jsou zosobněním destruktiv­ní vzpoury proti hodnotám naší civilizace: člověk i morálka jsou pro ně jen společensk­é konstrukty a lidský život má hodnotu danou kolektivem. Křesťané by zase rádi získali monopol na etické otázky daný úprkem liberálů od etických témat k ekonomický­m.

Existuje řada nerepresiv­ních prostředků, kterými je možné výrazně omezit počet potratů tak, aby společnost dala zřetelně najevo úctu ke každému životu a zároveň pomohla ženám s jejich někdy obtížnou volbou. Omezení „práva na potrat“ze sociálních důvodů je však krokem nezbytným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia