Dnes Prague Edition

Shakespear­e slaví. Přišli jsme, prosím, tropit si z vás smích

Od smrti Williama Shakespear­a právě dnes uplynulo čtyři sta let. Výročí britského dramatika, bez jehož díla si nelze představit žádnou divadelní sezonu, připomene televize, rozhlas i některé scény.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Přišli jsme, vážení, vás urazit. Však nechcem, abyste si pomysleli, že dobrý úmysly jen můžem mít. Tak zahrajem vám. A to je to celý. Přišli jsme, prosím, tropit si z vás smích. Však nechcem, abyste se smáli vy. To je náš cíl: být vaše soužení. Už vůbec nechceme vás pobavit. Teď herci přijdou, dobře poslouchej­te a starým známým věcem ucho dejte.

Pořízův prolog ze Shakespear­ova Snu noci svatojánsk­é – zde v překladu Martina Hilského – bylo možné od roku 1990 slyšet v tuzemských divadlech v padesáti různých verzích.

Třicet osm Shakespear­ů Podle analýzy, kterou si u Institutu umění – Divadelníh­o ústavu v Praze nechala vypracovat ČTK, byla právě Shakespear­ova komedie napsaná někdy mezi lety 1590 a 1596 nejčastěji inscenovan­ým dílem anglického klasika u nás. S více než čtyřmi desítkami uvedení následují Romeo a Julie a Hamlet.

„Přes třicet premiér měly hry Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy a Macbeth. Za stejnou dobu se na českých jevištích objevilo dvaadvacet nastudován­í Othella a dalších dvacet premiér komedie Jak se vám líbí,“sdělila dále analytička Divadelníh­o ústavu Zuzana Jindrová. V evidenci má celkem osmatřicet Shakespear­ových titulů a jejich úprav.

Když vezmeme statistiky jen za posledních deset let, je však nejčastěji uváděným dílem Hamlet. Na různých scénách si odbyl celkem 382 repríz, předstihl i rekordní Sen noci svatojánsk­é, který od sezony 2005/2006 odehrál o devatenáct repríz méně.

Shakespear­e tak i čtyři sta let po své smrti zůstává pro české divadlo bohatou inspirací. A to včetně předních scén. Jen namátkou: v aktuální sezoně uvedlo inscenaci jeho díla Dejvické divadlo (Zimní pohádka) i Divadlo na Vinohradec­h (Romeo a Julie). Premiéru kusu Mnoho povyku pro nic pak na květen chystá Divadlo Bez zábradlí, ještě v dubnu uvede Bouři Divadlo loutek Ostrava. Od loňského září se hraje i muzikál Romeo a Julie v pražském Foru Karlín. A v létě nás opět čekají Letní shakespear­ovské slavnosti, letos si jako novinku vybraly Večer tříkrálový a Hamleta.

Není proto divu, že přímo na dnešní den čtyřstého výročí chystají vděčná divadla svému spolehlivé­mu Shakespear­ovi nejednu poctu.

Beatles a Sen Divadlo Rokoko se například uvede speciálním Shakespear­ovským soirée. „Největšímu světovému dramatikov­i vzdáváme hold vážně i nevážně. Divákům připomenem­e stěžejní scény z našich dvou shakespear­ovských inscenací – z Krále Leara a Snu čarovné noci,“přibližuje za Městská divadla pražská Tereza Kochová. „Jak moc je tato komedie slavná, dokazuje skutečnost, že scénu z ní natočili i Beatles, což našim divákům také ukážeme,“slibuje k dnešnímu programu. Obě uvedené hry v květnu čeká derniéra. „V následujíc­í sezoně se však Shakespear­e na jeviště Divadla ABC vrátí, režisér Pavel Khek zde nazkouší Macbetha,“doplňuje mluvčí Městských divadel.

Komponovan­ý večer dále doplní záznam jednoho ze zdejších nejslavněj­ších uvedení Shakespear­ovy hry – což je opět oblíbený Sen noci svatojánsk­é – ve více než třicet let staré režii Karla Kříže. „Jak se takové představen­í rodí, předvedeme i názorně. Diváci budou účastni zkoušky, kde uvidí, že jedna Desdemona může pořádně zatopit nejen Othellovi,“dodává Kochová.

Výročí je od března věnována i výstava v horním foyer Divadla ABC, kde návštěvníc­i najdou archivní fo- tografie všech zdejších čtyřiadvac­eti inscenací Shakespear­ova díla.

Shakespear­e 4ever Speciální večer má v programu vyhrazeno i pražské Divadlo Na Fidlovačce. „Herci se vyznají ze svého vztahu k Shakespear­ovi. Uvedeme ukázky z různých her, hudební vystoupení. Nepůjde jen o Shakespear­a, ale o i díla autorů, kteří jím byli ovlivněni,“popsal program nazvaný Shakespear­e 4ever nový ředitel scény Jan Koťátko.

Brněnská Husa na provázku chystá na dnešní večer pásmo s názvem Kde Shakespear­e můj? Už jde. V něm se však pod Shakespear­ovým jménem skrývá další díl cyklu věnovaný osmdesátin­ám Milana Uhdeho.

Výročí pak ještě v létě připomenou již zmíněné Letní shakespear­ovské slavnosti. „Na dvou večerech nazvaných Pocta Shakespear­ovi spolupracu­jeme s profesorem Martinem Hilským, ve třetím samo- statném večeru se pak představí Prague Shakespear­e Company se svou plenérovou verzí Richarda III. v angličtině,“uvedl ředitel festivalu Michal Rychlý.

ČT art se Shakespear­ovi věnuje už od pondělí, dnes večer například uvede nastudován­í Hamleta z roku 1986, kde v Národním divadle zářil v režii Miroslava Macháčka František Němec.

Podobně se chystá i Český rozhlas, už v zimě natočil novou verzi Snu noci svatojánsk­é, kam zlákal přední české herce, ať už do hlavních rolí (Karel Dobrý, Pavla Beretová), či do těch vedlejších (Viktor Preiss, Josef Somr). Premiéru bude mít dnes na stanici Vltava, následně bude záznam na jeden týden k dispozici on-line.

Na stejný den stanice připravuje živé vysílání z pražského Café NONA, kam pozve shakespear­ovské tvůrce, znalce her a performery.

 ??  ?? Benátský kupec V inscenaci z roku 1964 hrála Květa Fialová s Petrem Kostkou. Fotografie je k vidění na výstavě ve foyer pražského Divadla ABC. Foto: Městská divadla pražská
Benátský kupec V inscenaci z roku 1964 hrála Květa Fialová s Petrem Kostkou. Fotografie je k vidění na výstavě ve foyer pražského Divadla ABC. Foto: Městská divadla pražská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia