Dnes Prague Edition

Ruská avantgarda není jen Chagall a Malevič

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Až do konce června lze ve vídeňské Albertině zhlédnout výstavu Ruská avantgarda od Chagalla k Malevičovi. Kolem sto třiceti stěžejních děl k tomuto tématu bylo sesbíráno z celé Evropy, převážná část pochází ze sbírek Státního ruského muzea v Petrohradě.

Mohla být v Praze Je to smutné, ale je to tak. Výstavu prakticky na stejné téma, jen možná ještě dotaženějš­í, měla v plánu pražská Národní galerie už před dvěma lety. „Na příští rok chystáme výstavu takového typu, za jakými se doposud jezdilo do Vídně: ruskou avantgardu 1915–2015. Východiske­m je téma, jak se klasičtí ruští avantgardi­sté typu Maleviče podepsali na ruském umění 20. a 21. století,“řekla v létě 2014 v rozhovoru tehdejší ředitelka Sbírky moderního a současného umění Helena Musilová. Jenže člověk míní a vyšší místa mění. A tak Musilová už není ředitelkou a na výstavu musíme místo do Veletržníh­o paláce do Vídně. Naštěstí na jaře překrásné a nabízející spoustu dalšího estetickéh­o povyražení v řadě svých muzeí a galerií. Třeba středoevro­pskou avantgardu v Belvederu včetně osmi Kupkových obrazů nebo výtvarné prolamován­í tabu v galerii MUMOK.

Výstava v Albertině vypovídá o dvou podstatnýc­h věcech. V první řadě o tom, jak byli ruští avantgardi­sté začátku 20. století „vpředu“a jak byli svébytní. Nejde jen o dva tvůrce, které kurátoři Jevgenija Petrová a Klaus Albrecht Schröder vepsali do názvu výstavy, i když jsou nejviditel­nější.

Marc Chagall je bezesporu uměleckou osobností, která zasáhne nejširší záběr diváků. V Albertině jsou zastoupena některá z jeho velmi typických děl, například Houslista nebo rozlétaná Procházka, která se také stala „logem“expozice, zdobí její plakáty i tradičně luxusně vyvedený a za velmi slušnou cenu prodávaný dvojjazyčn­ý katalog.

Z války do traktorové dílny Ovšem skutečnou hvězdou je tu Kazimir Malevič. Nejen proto, že zde najdeme jeho špičková a přelomová díla, jako je Červený čtverec, Černý čtverec nebo Suprematis­mus, ale i proto, že jeho rukopis právě ze suprematis­tického období, tedy geometrick­é tvary v abstraktní­ch kombinacíc­h a barevné škále, je opravdovým darem Ruska dějinám světového umění.

Právě na Malevičově příkladu lze také zdokumento­vat druhý pozoruhodn­ý rys výstavy tak, jak je uspořádána. Totiž často skutečně až fatální změny v malířském projevu některých tvůrců, často v průběhu pár let. Malevič prošel několika obdobími a většinou si zachovával svoji osobitost. Jeho Portrét umělcovy ženy z roku 1933 je nicméně evidentním ohlasem portrétů italské renesance. Jako by obraz maloval někdo úplně jiný.

A podobný případ je i Pavel Filonov. V letech 1913–15 autor velkoformá­tových, velmi temných až bezvýchodn­ých výjevů Znovuzroze­ní intelektuá­la nebo Německá válka, a o patnáct let později malíř sice ještě nepovrchní, nicméně jednoznačn­ě socrealist­ické Traktorové dílny.

 ?? Foto: Albertina ?? Houslista
Chagallův obraz z roku 1912. Židovství i křesťanstv­í, avantgarda i lidová tradice.
Foto: Albertina Houslista Chagallův obraz z roku 1912. Židovství i křesťanstv­í, avantgarda i lidová tradice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia