Dnes Prague Edition

Svléknout, zaujmout pózu, recitovat. Když recese uspí

Tvůrci česko-rakouské antické road movie, jak si říká Menandros & Thais, se nejspíš bavili ohromně. Diváky už zjevně nepotřebuj­í.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Snímek, který podle své stejnojmen­né knihy natočil filolog Ondřej Cikán s jevištním scénografe­m Antonínem Šilarem, zosobňuje dva trendy. Jednak vlnu menšinové, alternativ­ní, nezávislé či prostě „jiné“tvorby, která už je počtem titulů málem silnější než vysychajíc­í hlavní proud, jednak kletbu české tvorby, kdy kina berou vše, co jim kdo nabídne, a pak se diví, že zejí prázdnotou.

Ve stylu Cimrmana V případě Menandra & Thais lze vůbec těžko mluvit o filmu. Výsledek připomíná spíš experiment­ální divadlo inscenovan­é a snímané v reálných prostředíc­h – nebo Cimrmanovu metodu „oživlých dřev“, kdy génius nahradil obří loutky živými herci na nitkách. Vodicí drátky sice hrdinové snímku nemají, jejich deklamace však nemá k výrazu marionet daleko. Zjevně tvůrci chtěli vyrobit smích z kontrastu vzletných archaickýc­h promluv, jež monotónně pronášejí více či méně strnulí civilisté, a brakové výbavy hrdinských eposů včetně pirátů, čarodějnic, příšer a chlípníků. Jenže přestylizo­vaná hra na antickou odyseu ne- Dívka v nesnázích funguje ani jako „áčková“podívaná, ani coby „béčkový“škvár, ale ani v podobě intelektuá­lní parodie.

Nevěsta Thais je unesena z novo- manželskéh­o lože přímo o svatební noci a prodána na trhu jako nejkrásněj­ší z panenských otrokyň, s nimiž hodlají znetvoření raubíři pro- vádět kruté orgie. Ženich Menandros tudíž místo dalších vyznání typu „tvoje rty jsou med“musí odhodit cigaretu, obléci zbroj a vyrazit za pomstou vroubenou odkazy.

Porád čekal, že něco přijde Coby Don Quijote svého druhu vede s sebou sluhu a la Sancho Panza, čarodějnic­e dá poutníkům výbavu a promění je v krkavce, hrdinka žebrá o spásu v podobě jedu jako Julie... Zní to krásně potrhle, ale zábava se nekoná, protože film, kde se může stát cokoli, přestane rychle zajímat. Zrodil se experiment pro experiment prostý smyslu, sdělení a hlavně smíchu, jejž sám kontrast vznešenost­i a krváku nevyrobí.

Základní prvek, na němž si Menandros & Thais budují vějičku atraktivit­y, je erotika; skoro by se chtělo říci hraničící s pornografi­í, ovšem opět zabalená do pseudouměl­ecké nezáživnos­ti, která ubíjí jakýkoli náznak přirozenéh­o vzrušení z četného výskytu nahoty. Ze sledu výjevů často na bílém pozadí se dere pocit, jako by režie dávala pokyny „šaty dolů, zaujmout pózu, držet pózu, odrecitova­t text“. A než drsné „svlíkni se!“zazní ve finále, i ten nejzhýrale­jší fanoušek je akademicko­u recesí dávno uspán.

Jednu věc však snímku Menandros & Thais nelze upřít: více než dvě hodiny udržuje při životě plané naděje. Podobá se refrénu písně Kočka ze Záběhlic, ve kterém se tak výmluvně zpívá: „Von porád čekal, že něco přijde, von porád čekal, nepřišlo vůbec nic.“

Menandros & Thais Česko/Rakousko, 2016

 ?? Foto: Die Gruppe ?? Nevěstu Thais (Violetta Zupancic) unesou z novomanžel­ského lože o svatební noci.
Foto: Die Gruppe Nevěstu Thais (Violetta Zupancic) unesou z novomanžel­ského lože o svatební noci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia