Dnes Prague Edition

Nová pražská rada konečně vzniká. Bez Stropnické­ho

Pragmatick­á aliance ANO, ČSSD a Trojkoalic­e vyobchodov­ala včera ráno snad již konečnou podobu pražské vlády. Bývalý náměstek Matěj Stropnický (SZ) v radě sedět nehodlá.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Pokud nepřijde epidemie nebo jiná katastrofa, mohla by mít Praha příští čtvrtek (staro)novou vládu. Prohlásila to s opatrnou nadějí v hlase včera dopoledne primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Na programu společné koalice se dohodlo hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalic­e. Ještě však musí dořešit personální obsazení rady, kde se problémy nečekají, ale také výborů, kde se naopak jednání mohou zadrhnout.

Jisté je jedno. Koalice bude křehká – jednak kvůli vzájemným antipatiím některých jejích zástupců a jednak proto, že má jen křehkou většinu třiceti čtyř zastupitel­ů v celkem pětašedesá­tihlavém sboru. Navíc se jedná více o pragmatick­ou alianci než o spojenectv­í názorově si blízkých politiků. Ostatně vždyť vyjednáván­í o této v podstatě obnově původní rady trvalo bezmála sedm měsíců.

„Předpoklad je, že ve čtvrtek 28. dubna by jedním z prvních bodů jednání zastupitel­stva měla být volba chybějícíc­h členů rady,“uvedl lidovecký radní Jan Wolf (Trojkoalic­e). Sice jim ještě chybí několik bodů k dojednání, ale optimismem tentokrát po společném setkání nešetřili. „Může přijít kalamita, všechno je možné. Může vypuknout hromadná epidemie. Vždy se v politice může něco stát,“odpověděla včera primátorka nadsázkou na otázku, co by mohlo vznik koalice ohrozit. Po odečtení katastrof tedy existuje šance, že koalice příští týden patrně ve středu nebo v noci na čtvrtek vznikne.

Konkrétně se vyjednavač­i stran ještě musí dohodnout na obsazení rady a výborů. Toto jednání naplánoval­i na úterý. Koalice stejných stran se rozpadla vloni na podzim po tom, co část ANO a sociální demokraté odvolali zeleného náměstka Matěje Stropnické­ho, což jim Trojkoalic­e oplatila odvoláním rad- ních Ireny Ropkové a Hany Novákové (obě ČSSD) a Michala Haška (ANO). Stejná sestava se do vedení města nevrátí, to je již nyní jisté.

Kupříkladu Matěj Stropnický od návratu do vedení města včera ustoupil výměnou za splnění pěti programový­ch podmínek. O nich poslední dva týdny strany jednaly, jelikož ANO odmítalo zvednout ruku pro zvýšení daně z nemovitost­í o 80 až 90 procent. To jako jednu ze zmíněných pěti podmínek prosazoval­a Trojkoalic­e s tím, že utržené peníze navíc dostanou městské části na výstavbu sociálních bytů. ANO výstavbu bytů podporuje, ale zvedání daně nikoli.

Našli jsme peníze. V rozpočtu Vyjednavač­i nakonec přijali v podstatě jen 4 a půl z podmínek Trojkoalic­e, protože sociální bydlení se město nechystá platit z daní z nemovitost­í. „Našli jsme rezervy uvnitř rozpočtu Prahy – ve výnosech z hospodařen­í s majetkem města,“vysvětlil změnu místopředs­eda zelených Ondřej Mirovský.

Až po stvrzení podmínek oznámil Stropnický, že se do rady nechystá. „Víc trvalého bych za jedno volební období ve vedení města prosadil těžko. Požádám tedy zelené, aby do něj pro ‚nepřekonat­elný odpor‘ navrhli za mne někoho jiného,“zveřejnil včera Stropnický. Patrně obsadí křeslo předsedy výboru pro dopravu, což ale vadí sociálním demokratům. Je otázkou příštích dní, zda se s tím ČSSD vyrovná.

Místo Stropnické­ho jsou kandidáty do rady zastupitel­ka Petra Kolínská a místostaro­sta Prahy 7 Mirovský, přičemž Kolínská má větší šance.

Sociální demokraté chtějí vrátit na resort školství Irenu Ropkovou, naopak Hana Nováková má šance menší. Může ji nahradit třeba místostaro­sta z Prahy 1 Daniel Hodek. A změny chystá i ANO. Už na podzim bylo v kuloárech jasné, že Michal Hašek zpět resort majetku nedostane. Nejspíš jej v radě nahradí místopředs­eda hnutí v Praze Karel Grabein Procházka.

Kromě výstavby sociálního bydlení patřilo mezi podmínky Trojkoalic­e třeba i squaterské centrum Klinika. To se podle nového plánu magistrát pokusí získat od státu do svého majetku, budovu pak opraví a umožní v ní fungovat neziskové organizaci, která vyhraje tendr. V jiném bodě zase Trojkoalic­e vyčlenila ročně 200 milionů korun na nákup a instalaci umění do ulic.

Může přijít kalamita, epidemie. Vždy se v politice může něco stát. Adriana Krnáčová primátorka, ANO Požádám zelené, aby do vedení města pro „nepřekonat­elný odpor“navrhli za mne někoho jiného. Matěj Stropnický Trojkoalic­e/SZ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia