Dnes Prague Edition

Nejvyšší soud odmítl dovolání muže, jenž ubodal partnerku

-

BRNO, PRAHA Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Igora Holuba, jenž si za vraždu partnerky odpyká 17 let v nejpřísněj­i střežené věznici. Ubodal ji loveckým nožem poblíž stanice metra Rajská zahrada. O výsledku dovolacího řízení včera informoval­a mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Tento soud řešil případ v první instanci. Odůvodnění zatím NS nezveřejni­l.

Případ se stal předloni v září, kdy byl Holub se svojí družkou na návštěvě. Přítelkyně podle obžaloby odešla dříve, muž ovlivněný alkoholem a pervitinem ji však dostihl. Při hádce ji bodl nožem do stehna a přeřízl tepnu. Další rány směřovaly do hlavy. Napadená je částečně dokázala odvrátit, přesto na místě zemřela na následky masivního krvácení.

Advokát obžalované­ho u odvolacího Vrchního soudu v Praze požadoval, aby případ nebyl hodnocen jako trýznivá vražda, ale jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, u kterého hrozí mírnější trest. Podle obhajoby se totiž neprokázal­o, že by Holub chtěl ženu usmrtit. „Chtěl bych říct, že mě to mrzí. Nikdy si to neodpustím,“řekl Holub při závěrečné řeči.

Vrchní soud však loni odvolání za- mítl jako nedůvodné. Podle předsedy trestního senátu by šlo o změně právní kvalifikac­e uvažovat v případě, kdy by ženě zasadil jednu ránu a útoku zanechal. V tomto případě ale podle soudce následoval­y další rány, které směřovaly do oblasti hlavy a krku. Muž tak musel vědět, že může partnerku zabít.

Ve prospěch obžalované­ho mluvilo jen to, že se podílel na přivolání záchranné služby. Jinak byl v minulosti několikrát trestán a podle názoru znalců je v podstatě vyloučena jeho resocializ­ace. Jako poslední mimořádný opravný prostředek mu zbývá ústavní stížnost. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia