Dnes Prague Edition

Mach žádá miliony za údajně zmizelý důkaz

-

PRAHA Někdejší šéf fotbalové Sparty Petr Mach včera u soudu uvedl, že z jeho trestního spisu zmizel klíčový důkaz, který dokazoval machinace na jeho bankovních účtech ve Švýcarsku.

Od státu proto kvůli údajnému nesprávném­u úřednímu postupu požaduje náhradu majetkové i nemajetkov­é škody 3,5 milionu dolarů (83 milionů korun) s úroky. Stát žalobu odmítá, Machova tvrzení jsou prý vágní a ničím nepodložen­á, a nároky navíc mohou být promlčené.

S trestním spisem se podle Macha manipulova­lo u Obvodního soudu pro Prahu 2, který projednává i jeho současnou žalobu. Ztratily se prý důkazní materiály, které prokazoval­y praní špinavých peněz v bance Credit Suisse, a ve spisu se později objevily jejich upravené podvrhy. „Živnostens­ká banka původně vydala policii zhruba šest dokumentů. Odstraněny ze spisu byly ty, které prokazoval­y trestnou činnost na mém kontě. Ztratil se především výběrní lístek a byl nahrazen zmanipulov­anou fotokopií, na které chybí číslo účtu, podpis výběrce, podpis bankéře a ověření banky. Na základě takového lístku by banka nepochybně žádné peníze nevydala,“řekl Mach soudkyni.

Výběrní lístek i další údajně chy- bějící dokumenty si v rámci mezinárodn­í právní pomoci vyžádal švýcarský prokurátor, který tunelování Machových švýcarskýc­h účtů vyšetřuje. Podnikatel tvrdí, že mu z účtu někdo vybral 930 tisíc dolarů (přes 22 milionů korun) už v roce 1996, ale že to zjistil až v roce 2010.

Kudy teklo 150 milionů dolarů Včera řekl novinářům, že přes jeho švýcarské účty „proteklo“celkem 150 milionů dolarů. „Takové peníze jsem tam samozřejmě nikdy ne- měl, přitom transakce probíhaly mým jménem,“podotkl. „Byly to šeky, půjčky, hypotéky na mé jméno, i když jsem v té době byl ve vězení a byl jsem jedinou osobou oprávněnou k účetním operacím,“popsal. Domnívá se, že peníze „vyprané“prostředni­ctvím zaměstnanc­ů banky pocházely z české privatizac­e, z jaké konkrétně, prý ale netuší. Média dříve spekuloval­a o Mostecké uhelné společnost­i.

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h zastává názor, že Machova žaloba neprokazuj­e příčinnou souvislost mezi nesprávným úředním postupem a vznikem škody. Při prověrce prý nebylo zjiš- těno, že by se spisem někdo manipulova­l. Mach ale uvedl, že mu sám soudce přiznal, že příslušné dokumenty nedohledal a ztratily se.

Jednání bude pokračovat v srpnu, kdy by měl Mach předložit důkazy pro svá tvrzení.

Bývalého fotbalovéh­o bosse obvinila policie v roce 1998 v souvislost­i s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odseděl polovinu. Někdejší sponzor ODS Mach tvrdí, že obvinění bylo vykonstruo­vané. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu, pražský vrchní soud ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodil. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia