Dnes Prague Edition

Fakta Analýza pražských mostních konstrukcí

-

Mosty ve špatném stavu

Hlávkův most – Již byly zahájeny přípravné projektové práce. Odhadovaný termín výstavby je stanoven na roky 2020 až 2021. Most Legií – TSK navrhuje do roku 2017 zahájit přípravu na celkovou opravu mostu. Palackého most – TSK do roku 2018 navrhuje zahájit přípravu na celkovou opravu mostu. Barrandovs­ký most – TSK navrhuje provést nejdéle do roku 2020 výměnu celé vozovky. Lávka v Troji – TSK navrhuje zahájit letos předprojek­tové přípravy pro stavbu nové lávky. Životnost současné odhaduje na pět let.

Mosty ve velmi špatném stavu

Libeňský most – Na rekonstruk­ci objektu je zpracována projektová dokumentac­e a je zařazen do plánu oprav TSK. Ministerst­vo kultury v současnost­i rozhoduje, zda most prohlásit za kulturní památku.

Mosty v havarijním stavu

Železniční most s lávkami pro pěší – Byla zahájena projektová příprava a příští rok by měly být obě lávky opraveny. Poznámka: jde pouze o výběr mostů.

Na tahu je ministerst­vo Samostatno­u kapitolou je oprava Libeňského mostu. Město nedávno přidělilo TSK 40 milionů korun, které byly původně určeny na jeho demolici, a ta je použije na diagnostik­u hlavní části mostu, která vede přes řeku. Praha se připravuje i na možnost, že se jeho statika zhorší natolik, že po něm již nebudou moci jezdit tramvaje. TSK proto připravuje podepření mostu a Dopravní podnik pracuje na alternativ­ním řešení, jež by vedle Libeňského mostu postavilo náhradní přemostění, takzvaný „rámusák“.

Ministerst­vo kultury se v současnost­i rozhoduje, zda most prohlásí za kulturní památku, či nikoliv. Než dojde k rozhodnutí, není možné stavbu zbourat – to si již vedení města ani nepřeje – a ani ji upravovat. TSK tak zatím připravuje předprojek­tovou studii na její opravu a pokračuje pouze v běžné údržbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia