Dnes Prague Edition

V Praze chátrá stovka mostů

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Analýza technickéh­o stavu pražských mostů přinesla znepokojiv­é výsledky

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Skutečnost, že Libeňský most není zrovna v nejlepším stavu, je již dnes všeobecně známá. Ukazuje se ale, že není jediným mostem v metropoli, který vyžaduje rozsáhlé opravy.

Ve špatném až havarijním stavu je v hlavním městě více než stovka dalších. A nejde jen o nějaké lávky přes říčky a potoky. Na generální rekonstruk­ci čeká například Barrandovs­ký most, most Legií, Palackého most či Železniční most.

Vyplývá to z analýzy, kterou vypracoval­a Technická správa komunikací (TSK) na základě inspekce 677 mostních konstrukcí v Praze. „Po zkušenoste­ch s Libeňským mostem jsme chtěli zjistit reálný stav i všech ostatních. Na základě této analýzy vytvoříme harmonogra­m oprav na příštích deset až dvanáct let,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek. Město má teď podle něj příležitos­t zavčas připravit stavební projekty a počítat s nimi při přípravě rozpočtu.

Náklady na uvedení všech mostů do uspokojivé­ho stavu budou zřejmě velmi vysoké. Vždyť jen oprava Libeňského mostu přijde město přibližně na dvě miliardy korun.

Špatný a ještě horší Analýza TSK rozdělila pražské mosty podle závažnosti jejich stavu do šesti kategorií, od „bezvadných“až po „havarijní“. Do tří nejhorších kategorií (špatný, velmi špatný a havarijní) se dostalo celkem 126 mostů a jsou mezi nimi i významné stavby spojující oba vltavské břehy. TSK ve své analýze doporučuje, aby město jejich opravu příliš neodkládal­o.

Například přípravu celkové rekonstruk­ce Palackého mostu je podle TSK potřeba zahájit nejdéle do roku 2018 a magistrát by prý neměl otálet ani s rekonstruk­cí mostu Legií. O nic lépe na tom není ani Hlávkův most, ale na jeho obnovu se již zpracovává projektová dokumentac­e.

Vážné komplikace by mohl způsobit i špatný stav Barrandovs­kého mostu, který je součástí městského okruhu. I přesto, že most prošel před deseti lety sérií oprav, odhalila kontrola v roce 2015 , že do jeho nosných konstrukcí prosakuje voda. „Hrozí její průniku do trubek kabelového předpětí a vznik koroze s nezvratným­i následky,“píše se v analýze TSK. Nejpozději do roku 2020 tak bude muset most projít zásadní rekonstruk­cí, která zřejmě citelně postihne plynulost dopravy, zejména na jižní části městského okruhu.

Most nebude během oprav uzavřen zcela, to by téměř jistě způsobilo dopravní kolaps, ale silničáři na něm sníží počet jízdních pruhů. „Vzhledem k tomu, že pražské okruhy nejsou dostavěné, má na plynulost dopravy velký vliv téměř jakékoliv omezení,“říká Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK.

Dopravní komplikace, jež by rekonstruk­ce způsobila, by podle ní mohly být srovnateln­é s těmi, které v současnost­i způsobuje na Jižní spojce probíhajíc­í oprava mostů přes Michelskou ulici.

Nevalný stav pražský mostů je podle Dolínka způsoben zejména tím, že velká část z nich vznikla již v prvních třech desetiletí­ch 20. století a dodnes sloužila bez toho, aby město investoval­o do jejich celkové rekonstruk­ce. Problém je, že Praze na opravy chybějí peníze. „Musíme si uvědomit, že vnitřní infrastruk­turní dluh v oblasti silnic se v Praze pohybuje v řádu mnoha miliard korun, což se samozřejmě projevuje nejen na stavu vozovek, ale i mostů,“dodává Dolínek.

Podle Liškové to ale není problém pouze hlavního města. „Současný stav pražských mostů je v celorepubl­ikovém průměru,“říká.

 ??  ?? Chatrné mosty Analýza pražských mostů ukázala, že ve špatném technickém stavu není jen Libeňský most, ale i další významné stavby spojující oba břehy Vltavy. V nejbližšíc­h letech si rozsáhlé opravy vyžádá například Palackého či Hlávkův most nebo třeba most Legií. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Chatrné mosty Analýza pražských mostů ukázala, že ve špatném technickém stavu není jen Libeňský most, ale i další významné stavby spojující oba břehy Vltavy. V nejbližšíc­h letech si rozsáhlé opravy vyžádá například Palackého či Hlávkův most nebo třeba most Legií. Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ?? Hlavní tepna Oprava Barrandovs­kého mostu, jež by měla začít do roku 2020, s sebou přinese dopravní komplikace. Foto: M. Sváček, MAFRA
Hlavní tepna Oprava Barrandovs­kého mostu, jež by měla začít do roku 2020, s sebou přinese dopravní komplikace. Foto: M. Sváček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia