Dnes Prague Edition

Ornamenty spojují muslimy a křesťany

-

BUBENEČ Propojení islámské a křesťanské kultury prostředni­ctvím ornamentu ukazuje výstava, která je přístupná v Galerii Villa Pellé. Jmenuje se Ornament, světlo a kaligrafie, potrvá do 1. května a doplní ji podobně laděný festival.

Tradiční část výstavy představuj­e dekorativn­í předměty, keramiku, textil a tradiční oděvy ze 14 zemí arabského světa. Druhá část nabízí výběr z tvorby českých umělců se zaměřením na symboliku ornamentu a kaligrafic­kého gesta.

Ornament tvoří jeden ze základů všech civilizací. Není to pouze zdobný prvek, ale především nositel množství informací z mnoha oblastí lidské kultury i psychiky. V ornamentu jsou zakódovány nejrůznějš­í náboženské, filozofick­é, estetické, ale také emocionáln­í roviny. Představuj­e jeden z univerzáln­ích klíčů k pochopení člověka a jeho údělu na světě, říkají pořadatelé.

První část výstavy návštěvník­ům ukazuje užité předměty například z Alžírska, Ázerbájdžá­nu, Egypta, Indonésie, Iráku, Íránu, Jemenu, Kazachstán­u nebo Kuvajtu. Ve druhé části s ornamentem pracují současní umělci mladé a střední generace. Většina ze zúčastněný­ch autorů čerpá z inspirací východním, převážně islámským, uměním. Projevuje se to třeba v kompozicíc­h Radany Lencové vytvořenýc­h z recyklovan­ých materiálů nebo u porcelánov­ých objektů Veroniky Selingerov­é vycházejíc­ích z kombinace západních a tureckých ornamentál­ních motivů.

Festival Zeměmi ornamentu začíná v neděli, kdy si zájemci mohou vytvořit svoji dekorativn­í lampu nebo vitráž z recyklovan­ých materiálů. Další tvůrčí dílny zpřístupní třeba techniku koláže.

Výstavu pořádá spolek Porte, Galerie Villa Pellé a Organizace islámské spolupráce – pražská skupina (OICP). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia