Dnes Prague Edition

Taxikářský boss na poslední schůzku vyjel bez ochranky

Nekorunova­nému králi taxikářský­ch štaflů Ivanu Hříbalovi před téměř 20 lety zkřížil cestu zabiják. Jeho totožnost dodnes zůstává neznámá.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Projektily ze samopalu v horkém létě roku 1997 provrtaly tělo šoféra velkého fordu na silnici v Dubči v desátém obvodě na okraji metropole. Střelec vypálil tři desítky ran, řidič neměl šanci přežít. Napadení proběhlo tak rychle, že nestihl ani sáhnout po svém velkorážné­m revolveru, položeném na sedadle spolujezdc­e.

Použitelný­ch stop zanechal střelec minimum.

Už při začátku ohledání místa činu odpoledne 23. července 1997 experti z výjezdové skupiny pražské policejní správy věděli, že obětí atentátu se stala svého druhu celebrita. Šlo o čtyřicetil­etého Ivana Hříbala, jednoho z oněch svérázných podnikatel­ů, kteří o sobě dávali vědět již před listopadem 1989.

„Byl už tehdy velice ambiciózní, spíš lze říci dravý,“vzpomínali lidé z jeho okolí. Pražský „dročkář“se od volantu taxíku už před revolucí vzmohl na první restauraci. Provozoval motorest u silnice v hrabalovsk­ém Kersku. Listopad 1989 muže činu Hříbalova kalibru nezastihl nepřiprave­né. Hříbal rozjel třeba noční klub Orient, který nabízel všechna hříšná lákadla nočního polosvěta, do té doby v Praze nevídaná.

Dávno předtím, než se to stalo populární, Hříbal také nakupoval ne- movitosti ve Špindlerov­ě Mlýně. Mihl se i okolo privatizac­e kamenolomu. Dělal ovšem také do byznysu, jehož zákoutí znal nejniterně­ji – do taxikařiny.

Na začátku 90. let se vynořila jeho legendární společnost Thorges. Ta kontrolova­la „štafly“na základě vyděračský­ch praktik. Princip byl vcelku jednoduchý, výnos jistý a pravidelný. Okolo pěti stovek taxikářů podle vyšetřovat­ele měsíčně platilo do kasy společnost­i tisícovku. A za to mohli na lukrativní stanoviště jako na Staroměsts­ké náměstí a podobně. „Pokud jste ne- platili, hrozilo pár ran pěstí, probodané gumy nebo vybitá skla,“vzpomínal bývalý pražský nájemný řidič Jiří Hudeček.

Hříbal v roce 1996 tehdejšímu primátorov­i Koukalovi nabídl spolupráci na reformě pražské taxislužby. Vozy měly být jedině VW Vento krémové barvy. Vyvolenou společnost­í na ulicích metropole samozřejmě Thorges. Jednání však záhy skončila bez dohody.

Hříbal poté z Thorgesu vycouval, místo toho se objevila společnost Virtus. „S Thorgesem nemám nic společného,“tvrdil v polovině 90. let. Podle znalců problemati­ky však rozdílů mezi Thorgesem a Virtusem moc nebylo. I přihlášky do nového spolku přinášely řidičům taxi známé tváře z Thorgesu.

Proč Hříbal tak dramaticky zemřel? „Hlavní vyšetřovac­í verzí bylo vyřizování účtů,“uváděl bývalý šéf pražských vyšetřovat­elů plukovník Zdeněk Janíček. Při vyšetřován­í likvidace Ivana Hříbala kriminalis­té naráželi na řadu podivných náhod a okolností. Král pražských štaflů v inkriminov­aný den z domova vyjel bez ochranky. To bylo něco, co běžně nedělal. Nebylo ani

 ??  ?? Obžalovaní taxikáři Aktéry z kontroverz­ní společnost­i Thorges soudy vinily z vydírání a nebezpečné­ho vyhrožován­í. Soud je nakonec viny zprostil. Foto: Jan Schejbal, archiv MAFRA
Obžalovaní taxikáři Aktéry z kontroverz­ní společnost­i Thorges soudy vinily z vydírání a nebezpečné­ho vyhrožován­í. Soud je nakonec viny zprostil. Foto: Jan Schejbal, archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia