Dnes Prague Edition

Liberec krok od snu

Strhující drama ve finále extraligy: pokud Liberec vyhraje i zítra, oslaví titul!

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

LIBEREC Jako by mu byly souzeny kluby s šelmou v názvu. Michal Řepík už hrál za Florida Panthers v NHL, za Lva Praha v KHL a k životnímu úspěchu se blíží v dresu Bílých Tygrů Liberec.

27letý Řepík má totiž apetit pravého predátora na bruslích.

Pět gólů ve finále, celkem 10 gólů v play-off včetně toho včerejšího, vítězného na 4:3, po němž Liberci chybí už jen krok k titulu!

Lze brát jako ironii, že si vyhlášený šutér připsal jednu z nejdůležit­ějších tref v kariéře tak, že puk do branky usměrnil nohou (ale v rámci pravidel, navíc jej gólman Sparty Pöpperle ještě před čarou tečoval hokejkou). Ani to však ještě nebylo vrcholem finále číslo 5, které jen stvrzuje, že série o zlato je letos opravdu velmi kvalitní a že se v ní zaslouženě přetahují dva nejlepší týmy základní části.

Přišla koncovka, která byla neuvěřitel­ná, skoro až šílená.

Sparta se zoufale prala o poslední šanci, odvolala brankáře, Liberec získal puk... Pak o něj přišel a následoval­a poslední přihrávka přes půl hřiště na kapitána Jaroslava Hlinku.

Ten je soupeřem v podstatě judistický­m chvatem strhnutý k ledu. Zazní siréna. Jenže se vše událo ještě těsně před ní, a tak sudí ukazuje: Nájezd!

Jaroslav Hlinka, mistr světa s Českem, jede na Jána Lašáka, mistra světa se Slovenskem. A nedává.

Je rozhodnuto, hala bouří, liberečtí hráči skáčou na střídačce, zatímco sparťani jen smutně ukončí objetí, v němž setrvávali při Hlinkově trestném střílení. „Takový závěr jsem v životě nezažil,“žasl Řepík, střelec vítězného gólu. Páté finále mělo všechno. Taktické čachry s libereckým­i gólmany. Sedm branek, z toho jednu v oslabení. Obraty skóre. Spoustu šancí. Tempo, emoce, obětavost. Zoufalou snahu Sparty vyrovnat. Bláznivou koncovku. A výhru domácích. Už zítra může být jasno, pokud Liberec přidá v O2 areně triumf číslo čtyři. Celkem deset klubů se dosud v dějinách samostatné extraligy radovalo s pohárem pro šampiony.

Liberec může být jedenáctý.

 ?? Foto: Radek Petrášek, ČTK ?? Euforie Hokejisté Liberce oslavují jednu z tref, která tým posunula výrazně blíž k titulu.
Foto: Radek Petrášek, ČTK Euforie Hokejisté Liberce oslavují jednu z tref, která tým posunula výrazně blíž k titulu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia