Dnes Prague Edition

Státní kontroloři pohlídají i školy či televizi

-

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) bude nově prověřovat také hospodařen­í krajů, obcí a jejich organizací. Podle zákona, který schválila Sněmovna, by státní kontroloři mohli chodit rovněž do státních fondů, zdravotníc­h pojišťoven, veřejných vysokých škol i veřejnoprá­vních médií, tedy do České televize a Českého rozhlasu.

Pro zákon, který nyní dostane Senát, zvedlo ruku 108 ze 140 přítomných poslanců. Spolu s vládní koalicí také poslanci KSČM a Úsvitu. Opoziční TOP 09 se zdržela hlasování, podle předsedy Miroslava Kalouska právě kvůli kontrolám televize a rozhlasu. TOP 09 tvrdí, že jsou zneužiteln­é. „Vzhledem k tomu, že jsme dnes a denně svědky poměrně dra- matických útoků zejména na veřejnoprá­vní televizi, nechceme zvyšovat toto riziko,“řekl Kalousek.

Proti návrhu protestova­li také občanští demokraté. „Kontroly nebudou lepší. Úřady nebudou pracovat lépe než dnes,“řekl poslanec ODS Vladislav Vilímec. Není také podle něj jasné, jak budou probíhat kontroly obcí, když prezident NKÚ Milo- slav Kala řekl, že úřad nebude hlídat každou malou obec kvůli opravě chodníku. „Buď budou kontroly spíš nahodilé, nebo bude muset být výrazně větší počet úředníků,“míní Vilímec.

Proti tomu se ohradil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „NKÚ nedělá nahodilé kontroly, postupuje podle ročního plánu kontrol,“řekl. Přijatá novela podle něj pomůže lépe ohlídat hospodařen­í s veřejnými prostředky.

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že novela zlepší dohled nad nakládáním s penězi veřejnosti. „Jde o další krok vlády k ozdravení veřejných financí a snížení prostoru pro možnou korupci,“řekl.

Obcím se novinka příliš nelíbí – obávají se, že se kontroly znásobí. Zástupci komory statutární­ch měst Svazu měst a obcí ČR proto chtějí, aby kontroly zároveň zrušily ostatní instituce.

Kontroloři by podle primátorů měli navíc hlídat jen to, jestli obce postupují podle zákona. K tomu, zda vynakládaj­í veřejné peníze efektivně, by se už vyjadřovat neměli.

„Nebráníme se rozšíření pravomocí NKÚ za předpoklad­u, že se sníží kontrolní aktivita jiných institucí a že NKÚ bude kontrolova­t jen zákonnost. Jestliže má dostat nové kontrolní kompetence, pak se musí některé úřady zrušit,“řekl ČTK předseda Svazu měst a obcí František Lukl. (kop, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia