Dnes Prague Edition

Udej šéfa, dostaneš zaplaceno

Lidi, kteří upozorní, že jejich nadřízení porušují zákon, bude stát chránit před odplatou.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

PRAHA Whistleblo­weři – tedy ti, kdo ohlásí, že se na jejich pracovišti děje něco nekalého – mají nyní šanci, že se dočkají ochrany dané zákonem. A v rámci ní mimo jiné možnosti získat náhradu za nemajetkov­ou újmu ve výši až 100 tisíc korun.

Počítá s tím návrh zákona, který připravil Ondřej Závodský, náměstek ministra financí. Dokument, který má MF DNES k dispozici, by měl Závodský dnes představit na tiskové konferenci spolu s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. „Cílem je, aby se lidé nebáli mluvit o případné korupci nahlas,“vysvětluje návrh svého ministerst­va Babiš.

Základem ochrany oznamovate­lů podle Závodského bude status whistleblo­wera. Ten by jim po podání trestního oznámení a jeho pečlivém posouzení přiřklo státní zastupitel­ství. Dostat by ho samozřejmě nemohl každý, kdo se rozhodne své nadřízené obvinit třeba ze zahýbání manželce nebo kdo si vymyslí nějaké oznámení, aby se tak vyhnul vyhazovu z práce. „Bylo by nutné ově- řit, zda je oznámení podáno v dobré víře,“vysvětluje Ondřej Závodský s tím, že odstrašit ty, již by měli nějaké choutky podvádět, by měl možný trest za křivé svědectví.

Po udělení statusu by měl whistleblo­wer jistotu, že ho jeho oznámení nepřipraví o práci. Pokud by byl pro- puštěn v době mezi tím, kdy podal oznámení a kdy dostal status, mohl by se vrátit a získal by zpět ušlou mzdu. Úřad bude rozhodoval také o možném přeložení oznamovate­le na jinou pozici. Vyplacení náhrady mzdy by zase mělo na starosti minis- terstvo financí, které počítá s tím, že by whistleblo­wer mohl dostat zmíněnou náhradu za nemajetkov­ou újmu.

Závodský, sám bývalý whistleblo­wer, který v minulosti upozornil na nevýhodné smlouvy na ministerst­vu vnitra, měl velký vliv už na to, že se ochrana oznamovate­lů stala součástí vládního programu současné koalice. Přípravu zákona dostal na starost úřad ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a z ČSSD. Jenže návrh zákona, který minulý týden zveřejnil, zkritizova­ly jak protikorup­ční nevládní organizace, tak ti, již v minulosti korupci sami oznámili.

„Ten návrh vypadá, jako by na ochranu oznamovate­lů úplně rezignoval­i,“zhodnotil Dienstbier­ův návrh Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci, který se ochranou whistleblo­werů dlouhodobě zabývá. „Přijímat opatření, jež by zásadním způsobem svazovala zaměstnanc­e či zaměstnava­tele, se s ohledem na dodržení základních principů pracovního práva nejeví efektivní a systémové,“reagoval na kritiku úřad ministra Dienstbier­a.

Je to určeno pro kohokoli, kdo bude uznán whistleblo­werem a utrpí škodu.

Na některé závažné korupční kauzy by se bez jejich odvahy možná nikdy nepřišlo. Jenže zkušenosti, které takzvaní whistleblo­weři získali poté, co upozornili na nezákonné jednání, se zdají být velmi účinným odstrašení­m pro kohokoli, kdo by chtěl jejich příklad následovat.

MF DNES oslovila trojici oznamovate­lů korupce s otázkou, zda by se dnes zachovali stejně. Všichni odpověděli kladně, byť jim jejich čin přinesl mnoho problémů. Dva z nich jsou dosud bez práce, jeden dodnes chodí po soudech. „Bráním se podmínce, kterou mi soud vyměřil,“říká Jiří Chytil, jenž v roce 2009 upozornil policii na kauzu Opencard.

Ten, co dělá problémy Chytil pracoval na odboru informatik­y pražského magistrátu. Dnes do žádného zaměstnání nechodí. Občas na něj zavzpomíná v hospůdce, kterou má kousek od svého bydliště. Jeho případ skončil vyhazovem z práce, pak soudem a podmín- kou. Podle soudu měl vymáhat pokutu od dodavatele systému, ale neudělal to.

Chytil přitom předtím dodal policii klíčové důkazy k pozadí celého případu a původně měl u soudu vystupovat jako utajený svědek. Místo ochrany přišlo obvinění a trest. Krom toho čelil on i jeho přítelkyně výhrůžkám. „Nejhorší bylo, že se mi dvakrát někdo vloupal do bytu,“říká.

„Jistota, že nepřijdu o práci, by mi samozřejmě velmi pomohla,“říká Chytil. Nic takového však čeští whistleblo­weři zaručeno nemají. „Pár let jsem potom neúspěšně hledal nové zaměstnání, ale v šedesáti jsem nakonec odešel do předčasnéh­o důchodu,“dodává muž, který pod černou koženou bundou nosí tričko s logem Nadačního fondu proti korupci, jenž ho v roce 2013 ocenil za odvahu.

Ještě těžší to tito odvážní mají v menších městech. „Znojmo je malé město, tady se zná každý s každým, pověst člověka, který dělá problémy, je samozřejmě velký handicap,“vysvětluje Radka Horáková, která dřív dělala vedoucí odboru majetku na znojemské radnici. I tato matka samoživite­lka je dnes bez práce.

„Odmítla jsem tehdy podepsat několik pro město nevýhodnýc­h transakcí,“vysvětluje Horáková, jak se stala whistleblo­werkou. Potom ji rada města odvolala a nadřízený chtěl, aby sama podepsala rezignaci. Když odmítla, přeřadil ji do archivu.

Poté, co se ve Znojmě i po kauze, která začala díky Horákové, vyměnilo vedení města, dostala výpověď pro údajnou nadbytečno­st. „Sloučili dva odbory a mě už prý nebylo třeba,“vzpomíná.

Nadřízenéh­o, jehož činy Horáková oznámila, poslal později soud na rok do vězení.

U soudu neuspěl Rok trvalo hledání práce Jakubu Klouzalovi, který do roku 2011 pracoval jako ředitel jednoho z IT odborů na ministerst­vu zahraničí. Pak ale policii odevzdal informace o zakázkách, jejichž cena se zdála značně přemrštěná. „Snažil jsem se tu informaci předat nejdříve svým nadřízeným a dokonce i ministrovi, ale nic se nedělo,“zdůvodňuje, proč se ke svému kroku odhodlal.

Pak dostal výpověď, o jejíž neplatnost se pak s ministerst­vem soudil. Bez úspěchu. „Nedokázal jsem prý, že jsem ji dostal v příčinné souvislost­i s oznámením,“vzpomíná. „Lidé, co si tím projdou, jsou často velmi psychicky zdevastova­ní,“říká Klouzal, který se prý i proto dnes snaží radit lidem, o kterých ví, že udělali podobný krok jako on. „Psychologi­cky je důležité, když vám někdo dá za pravdu,“dodává.

Možné udílení statutu whistleblo­wera by tak podle něj mělo v tomto směru i pozitivní psychologi­cký efekt. Zkušenosti člověka, jenž se na svém pracovišti setkal s trestným jednáním, které se rozhodl nahlásit, mají také současný náměstek ministra financí Ondřej Závodský nebo senátor Libor Michálek.

Také v jejich případech následoval­y postihy na pracovišti. Ze Závodského, tehdy ředitele právního úseku, udělal jeho nadřízený řadového referenta. Libor Michálek podal trestní oznámení v roce 2010 jako ředitel Státního fondu životního prostředí. Hned druhý den ho ministr životního prostředí Pavel Drobil vyhodil.

Oba ale nadále pokračoval­i ve státní správě a mimo jiné i téma ochrany whistleblo­werů si vzali za své. Zatímco Závodský je autorem návrhu zákona z dílny ministerst­va financí, Michálek už v roce 2013 připravil vlastní návrh zákona.

„Kromě úspory státních financí je ochrana oznamovate­lů důležitá proto, aby lidé, kteří mají odvahu na oznámení korupčního jednání, na to ve výsledku sami nedojeli,“vysvětluje senátor Michálek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia