Dnes Prague Edition

V Murakamiho podání pobaví i ovce

Murakamiho kniha Hon na ovci, ve které hlavní hrdina pátrá po tajemném zvířeti, se dá číst jako detektivka bez zločinu či milostný román bez lásky.

- Marek Toman spisovatel a literární kritik

Hlavního hrdinu románu Harukiho Murakamiho Hon na ovci si jde jen těžko představit. Samozřejmě, víme, že je to životem znavený skorotřicá­tník, pracovník nevýznamné reklamní agentury. Že se oženil a rozvedl, aniž pořádně věděl proč. A že má přítelkyni, na které ho fascinuje určitý tělesný detail. Motivy jeho úvah a konání – to zůstává zahaleno střídmým, čirým vypravěčsk­ým stylem.

Hlavní hrdina přitom příběh sám vypráví. Čtenář se dívá jeho očima – pohledem bez osobního angažmá. Ani tehdy, když vypravěče osloví tajemný tajemník mocného muže v pozadí, se klidná hladina nerozvlní. Mladý muž si nezúčastně­ně vyslechne mafiánské výhrůžky a uvolí se, že podnikne pátrání po tajemné ovci. Objevila se na snímku, který náhodně vyfotil jeho dávný kamarád. Se svou přítelkyní vyráží vstříc pastvinám, přírodě a ovčímu tajemství.

Přízrak, jenž opanuje nitra lidí Vybrat si jako mysterium ovci je zvláštní a vtipné zároveň. Zvíře představuj­e v příběhu něco docela absurdního – zvlášť to, po kterém hrdi- na pátrá. Je to jakýsi přízrak, který postupně opanovává nitra lidí. Hon na ovci tak nabízí porci mysteria.

Díky Murakamiho vypravěčsk­ému stylu kniha ale neupadá do moderních mýtů pro dospělé, jakýchsi odvarů ze šamanských obyčejů přírodních národů. Autor totiž vypráví, jako by psal detektivní román. Jeho styl je přirovnává­n k Chandlerov­i a platí to. Jen si místo drsného Marlowa představte muže, který dobrodružs­tví prožívá v Japonsku poté, co nezúčastně­ně proplul japonskou obdobou revolty šedesátých let.

Sám Murakami řekl v jednom rozhovoru, že má rád Chandlera stejně jako Dostojevsk­ého a že jeho představa ideální knihy je spojit jejich dva styly dohromady.

Zápletka s ovcí je záhadná, poněkud vtipná a jistě i ironická. Mezi jinými Murakamiho literárním­i láskami se totiž uvádí Kurt Vonnegut a Richard Brautigan. Haruki Murakami zjevně aplikoval své vzory na japonskou realitu a vytvořil tak originální koktejl.

Murakami se původně živil jako majitel jazzového klubu a první román napsal z náhlého popudu v devětadvac­eti letech, po nocích po práci.

Uspěl s ním, získal cenu pro literární debut a jeho třetí román Hon na ovci, který v Česku nyní vydal Euromedia Group – Odeon, znamenal opravdový průlom. Autor ho pokládá za začátek svého stylu.

Autorovo dvojče Murakami je dnes světový romanopise­c s miliony prodaných výtisků v překladech do více než padesáti jazyků. Jde o zřejmě nejpopulár­nějšího a nejčtenějš­ího japonského auto- ra své generace. Jeho rutinní autorský den se podobá spíše dnu vrcholovéh­o sportovce, však je Murakami vedle jazzu také milovníkem maratonů. Vstává ve čtyři hodiny ráno, pět až šest hodin pracuje, pak uběhne deset kilometrů, případně uplave kilometr a půl nebo obojí a v devět večer jde spát. Den co den. Hlavního hrdinu svých knih přitom chápe jako určitou podobu svého já. Jako by to bylo jeho dvojče, které kdysi unesli – jako by s ním sdílel stejnou DNA, měl ale jiný osud, říká Murakami.

Jeho hrdina dělá přitom v Honu na ovci všechno jiné, než že by odhalil své ledví. Osobněji se jeví jeho přítelkyně, díky svému přitažlivé­mu tělesnému detailu. Oba se nicméně poddávají snu svého ovčího putování. Hon na ovci se dá číst jako detektivka bez zločinu a bez vyšetřovat­ele, milostný román bez lásky, duchovní román, kde ducha představuj­e ovce. Případně jako kniha o osobním vývoji, i když hlavní hrdina je na začátku stejně zmatený a odtažitý jako na konci.

Murakami možná svým úsečným, chladným a vtipným stylem vychází vstříc řadě čtenářů. Nechává totiž v textu dost prostoru, aby si ho mohli doplnit svým očekáváním a představam­i. A ve srovnání s vnitřním světem jeho hlavního hrdiny si v podstatě každý může připadat, jak bohatý vede citový život. To vše s náznaky lehce podvratnéh­o humoru, který napovídá, že nic se nemá brát tak úplně vážně. Hon na ovci Haruki Murakami

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia