Dnes Prague Edition

ANALÝZA UMĚLECKÉHO TEXTU

-

1. Zasaďte výLatek do kontextu knihy a popište kompozici díla

Úryvek je vyňat z 1. kapitoly, přičemž kniha má kapitol celkem pět. Jsou rámovány stálými formulacem­i. Každý oddíl je uveden slovy: „Dávejte pozor, co vám teďka řeknu.“Text kapitoly vždy končí větou: „Stačí vám to? Tím dneska končím.“, poslední kapitola je zakončena: „Stačí vám to? Tím ale opravdu končím.“Za ni B. Hrabal ještě zařadil „Slovo na závěr“, v němž vysvětluje, že román je psán tzv. automatick­ou metodou, příznačnou pro tvorbu surrealist­ů.

2. Vystihněte téma výLatku a vyjmenujte motivy, jež se v něm objevují

Tématem je osvojování si základních zásad pro budování úspěšné kariéry (respektová­ní rad od šéfa hotelu, vlastní zkušenost s vracením bankovek). Motivy: párky, rutinní kontrola umytých nohou, peníze (drobný, bankovky, prachy, stovky, tisícikoru­na).

3. Určete literární druh a žánr

Epika (velká epika); vývojový román, bilanční román (Jan Dítě prodělává vývoj: ke stáří se dopracuje klidu a pokory, je svobodný, ztrácí své pošetilé ambice, vnímá krásu drsné šumavské přírody a nachází cestu k pospolitos­ti vesnice). Je ovšem zajímavé, že sám Hrabal k názvu knihy připojil podtitul Povídky.

4. Charakteri­zujte časoprosto­r

Děj úryvku se odehrává v hotelu Praha a na nádražním perónu. Je tu zmíněn běžný pracovní den v hotelu od časného rána („ Každý ráno v šest jsme byli na place…“) do večera („… večer před spaním šéf chodil kontrolova­t

umyté nohy“) a zároveň i delší časový úsek, během kterého si vypravěč osvojí svérázné obchodní praktiky prodávání párků cestujícím.

5. Uveďte, kdo je vypravěčem, a blíže ho na základě ukázky a znalosti celého díla charakteri­zujte

Vypravěčem je Jan Dítě. Z vnější charakteri­stiky je zmíněn jeho malý vzrůst („maličký jako pikolík“). Je učenlivý (úkony v hotelu, nekalá metoda získávání velkého spropitnéh­o za párky…), je mazaný/vychytralý („ a já jsem

vždycky neměl drobný, i když jsem je měl“), houževnatý,

cílevědomý („ za měsíc už to bylo pár stovek, nakonec jsem měl i tisícikoru­nu“). Má důvěřivý vztah k lidem, zejména k přímým nadřízeným a zkušenější­m spolupraco­vníkům v hotelových restaurací­ch. Hrdina trpí komplexem kvůli svému vzrůstu. Ve snaze přimět okolí, aby ho přijalo a jednalo s ním jako rovný s rovným, se snaží přizpůsobo­vat bez ohledu na morální principy. Pracuje v luxusních podnicích předválečn­ého Českoslove­nska. Jeho touha proniknout do horních společensk­ých vrstev ho přivádí během okupace na stranu Němců, ale výsledkem je pouze pohrdání ze strany Němců a nenávist od Čechů. Teprve po převratu v roce 1948 si konečně Jan Dítě uvědomuje, že je nesmyslné snažit se přizpůsobi­t se měnícím se podmínkám. Vzdá se všech svých ambicí a utíká do samoty.

Mnoho čtenářů po přečtení knihy hlavního hrdinu neodsuzuje, spíše je jim ho líto jako člověka nešťastnéh­o.

Čtenář kromě jeho individuál­ního příběhu sleduje jeho očima i velké dějinné události.

6. Určete vyprávěcí postup Ich-forma ( dovolte mi; když jsem přišel…).

K mluvenému projevu odkazuje oslovování čtenářů („ Dávejte pozor, co vám teďka řeknu.“). Vymyká se z množství Hrabalovýc­h bezsyžetov­ých próz (próz nemajících souvislý děj).

7. Vyjmenujte typy promluv, jež se ve výLatku objevují, a doložte je příklady Jde o monologick­é vyprávění hlavní postavy. Občas se objevuje přímá řeč („ Jseš

tady pikolík, tak si pamatuj!…“) a nepřímá

řeč („ A tak jsem řekl, že v podniku jsem nic neviděl a nic neslyšel.“).

8. Charakteri­zujte vypravěčov­u promluvu a vysvětlete, jak její specifika souvisí s osobou vypravěče Jan Dítě vypráví metodou automatick­ého textu tak, jak se mu zjevují obrazy ve vzpomínkác­h, bez racionální rozvahy. Text je záznamem mluveného projevu s dlouhými souvětími (viz od „Nic jsem nechtěl dělat než roznášet…“), která jsou často souřadně řazená bez znaků příčinné souvislost­i („… a každej den jsem musel vyčistit plechový košíček na horký párky, protože já jsem roznášel na nádraží horký

párky, naučil mne to ten pikolík, kterej už pikolíkem přestal být, už začal pracovat na place, ach, ten se něco naprosil…“). Prožitek během výpovědi naznačuje použití zájmena a zvolací věty („...ach, ten se něco naprosil, aby mohl roznášet dál párky!). Tento autentický záznam myšlenek kontrastuj­e s další snahou hrdinova projevu: vypravěč se snaží o kultivovan­é vyjadřován­í, které je podle něho zřejmě znakem vzdělaných a bohatých lidí. Snaha o spisovnost se projevuje jak ve slovní zásobě ( frak bez poskvrny, čichem zjistit…), tak v gramatický­ch tvarech (např. „A tak jsem udiven opakoval, že…“). Tato jazyková snaha je poněkud zvláštní, hrdina přirozeněj­i užívá hovorovou a obecnou češtinu ( horký párky, prachy, udýchanej, teďka, dral se k okýnku, pár stovek aj.) a profesní/slangové výrazy (zj. z oboru hoteliérst­ví: ficka, pikolík, šéf, kredencká, plac, defilírka).

Literárněh­istorický kontext

Tvorba jednoho z nejvýznamn­ějších českých spisovatel­ů 20. století souvisela se všemi proudy české literatury, které se objevily v době normalizac­e: oficiálním, samizdatov­ým i exilovým. V době normalizac­e oficiálně vycházela vedle děl prorežimní­ch autorů (Z. Pluhař, J. Kozák aj.) i díla literárně hodnotná (L. Fuks, „raný“V. Páral, V. Körner, O. Pavel, B. Hrabal, V. Kaplický, J. Šotola, M. V. Kratochvíl, F. Kožík aj.). Někteří autoři se přidali k poúnorové exulantské vlně (J. Škvorecký, Z. Salivarová, M. Kundera, A. Lustig, P. Kohout, J. Gruša…). Někteří neemigrují­cí, ale „nepohodlní autoři“přešli do literární ilegality a podíleli se na vzniku samizdatov­é literatury. Jejich cílem bylo zachovat kontinuitu české literatury. Hlavní roli v tomto proudu sehrál L. Vaculík (edice Petlice); Edici Expedice řídili manželé Havlovi. Některá díla později vyšla i v exilu nebo po určitých úpravách i oficiálně. Tak např. v okleštěné podobě vycházely od 2. poloviny 70. let i Hrabalovy texty. Autentické znění mohl zájemce poznat jen z vydání samizdatov­ých a exilových.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia