Dnes Prague Edition

Byty v Praze jsou stále dražší a nabídka klesá

Průměrná cena nového bytu v Praze překročila v letošním roce hranici 60 tisíc korun za metr čtvereční. Nabídka bytů se stále zmenšuje a poptávka ji začíná převyšovat.

-

Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRAHA Vloni touto dobou platili lidé při koupi nových bytů v Praze o čtyři tisíce korun za metr čtvereční podlahové plochy méně než nyní. Meziročně vzrostla průměrná cena nového bytu v hlavním městě z původních 56 177 na 60 517 korun za metr čtvereční. Údaje vyplývají ze společného průzkumu developers­kých společnost­í Trigema, Skanska a Central Group, který se uskutečnil v prvním čtvrtletí letošního roku.

„Domácí trh s novým bydlením se dostal do situace, kdy průměrná cena prodaných bytů dosáhla úrovně, která byla před třemi roky,“vysvětluje generální ředitel společnost­i Trigema Marcel Soural. Podle něj je hlavním důvodem nárůstu cen zejména vysoká poptávka po novém bydlení a neustále klesající zásoba dostupných bytů. Jejich počet se totiž na trhu jen v hlavním městě meziročně snížil o více než tisícovku, z původních 6 450 na 5 250 bytů.

„Reálně opravdu není z čeho vybírat. Obzvlášť pokud chcete bydlet relativně brzy v novostavbě,“potvrzuje Jiří Knecht z portálu Reality.iDNES.cz. Oproti prvnímu kvartálu roku 2015 podle něj poklesla nabídka novostaveb v Praze o třicet procent, ve středních Čechách dokonce o padesát. I proto prý porostou ceny bytů obdobným tempem ještě minimálně tento rok. Ekonomka Markéta Šichtařová očekává, že se jejich růst zastaví až v průběhu roku 2018.

„U domů a pozemků ale bude růst cen trvat i v případě hospodářsk­ého poklesu,“míní Šichtařová.

Investoři nestíhají stavět Nedostateč­nou nabídku kromě stále se zvyšující poptávky podle developerů prohlubuje také prodlužují­cí se proces schvalován­í nových projektů ze strany úřadů. V hlavním městě se k tomu navíc přidává absence strategick­ého plánu jeho dalšího rozvoje a nevyjasněn­ost okolo budoucnost­i Pražských stavebních předpisů, takže investoři často nevědí, podle jakých pravidel mají své projekty připravova­t. I proto stavebnict­ví v současné době trochu stagnuje.

„Ekonomika sice momentálně roste rekordně, ale stavebnict­ví se příliš nevede. Paradoxem navíc je,

Situace se však netýká jen novostaveb. Podle průzkumů společnost­i Reality.iDNES.cz rostou ceny všech bytů, a to i starších realit. Za posledních dvanáct měsíců vzrostly průměrně o jedenáct procent napříč všemi kraji. Průměrné ceny bytů se tak zvýšily z částky dva miliony korun na hodnotu 2,22 milionu. V Praze podražily všechny byty v průměru o 11, 29 procenta.

Developeři, realitní makléři i ekonomové se shodují na tom, že ještě minimálně rok ceny bytů obdobným tempem porostou.

Zájem o koupi neopadá Poptávka po nemovitost­ech se i přes růst cen stále zvyšuje. Pomáhají tomu zejména výhodné úroky hypoték. Lidé také čím dál více vnímají koupi bytu jako dobrou investici. „Reality se momentálně stávají coby alternativ­ní investice velice zajímavé a lidi se k nim obracejí proto, že nemají moc kam jinam uložit peníze,“říká Markéta Šichtařová.

Podobně výhodnou investicí je podle ní momentálně už jen zlato. Výnosy z penzijních a podílových fondů, dluhopisů i akcií jsou podle ní velmi nízké a lidem se často nevyplatí. To je podle ní další důvod, proč ceny bytů porostou i v případě, že by hospodářsk­ý růst poklesl.

V prvním čtvrtletí letošního roku se v hlavním městě prodalo asi 1 600 bytů. Nejprodáva­nější kategorií v Praze a okolí jsou momentálně byty 2+kk, které mají rozměry okolo šedesáti metrů čtverečníc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia