Dnes Prague Edition

Pešán: 38 let a už první zlato

- — Miroslav Němý

PRAHA Tak a je to potvrzeno: v 38 letech se z Filipa Pešána definitivn­ě stal úspěšný hokejový trenér.

Co jiného také říci, když své mužstvo dovedl k titulu?

S klukovským úsměvem na tváři se objímal s jedním hráčem za druhým. Nepěstuje v Liberci zvlášť formální vztahy, vždyť si s hráči tyká, a teď to bylo znát ještě víc. Juchal, zářil, přijímal gratulace. Jako nejmladší hlavní kouč, který v dějinách samostatné extraligy vyhrál titul. V roce 2003 získal Vladimír Růžička se Slavií zlato těsně před čtyřicítko­u (kulatiny slavil necelé dva měsíce po titulu). Pešán je ještě mladší. Ale jinak nemohou být jejich příběhy rozdílnějš­í. Růžička, to byla legenda, kapitán z olympijské­ho Nagana. Pešán je naopak hráčsky takřka „bezejmenný“– odehrál v nejvyšší soutěži pouhé dva duely a je ironií osudu, že mu to dopřál kdysi jako kouč Josef Jandač, ve finále trenér poražené Sparty.

„Dřív mi ukazovali v Liberci prostřední­čky, teď zdvižené palce,“usmíval se Pešán v průběhu letošního play-off.

Neměl to jednoduché, i kvůli věku. I kvůli tomu, že na mnohé nedělal právě sympatický dojem.

„Vždycky jsem chtěl být trošku v pozadí. I dřív, když jsem byl asistent, jsem nechtěl působit jako mladý nafoukaný trenér. Spousta lidí to tak ale stejně vnímala,“říkal Pešán. Tedy zadostiuči­nění? Kdeže, aspoň podle slov do kamer ČT bezprostře­dně po titulu: „To necí- tím. Je to obrovský dárek majiteli klubu a všem klukům, co si teď můžou sáhnout na pohár.“Kam to Pešán dotáhne? Růžička odstartova­l velkolepou trenérskou kariéru, jakkoli aktuálně má hořký nádech kvůli obviněním z korupce. Pešánův bezprostře­dní úkol je jasný (tedy po oslavách, samozřejmě): udržet Bílé Tygry dál dravé, lačné po nejvyšších příčkách. Klub na to má prostředky – a také trenéra. Který nechce být spokojený. Který koučuje a zároveň jako sportovní manažer hráče vybírá.

„Cítím velkou důvěru, ale zároveň velkou zodpovědno­st. Zkazit si to můžu jedině sám,“řekl v sezoně. Nezkazil to. Naopak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia