Dnes Prague Edition

Nenech mě BÝ-í-T

-

Komunita pro pomoc týraným ženám. Obětem kromě psychické podpory nabízí právní informace, osvědčené postupy pro kritické situace, ale v neposlední řadě také azyl či ochranu. Skupina Nenech mě BÝ-í-T je ovšem úzce napojená i na oficiální organizace, jako je např. ROSA. Na internetu ji najdete na: www.nenechme.com. mě zase požádal o ruku a pak odešel s mojí kamarádkou, která mi měla jít za svědka.“

Dnes žije Tereza bez otce svých dětí už více než dva roky a pomoc ostatním ženám v podobné situaci považuje za naprosto přirozenou. Pokud se tedy týraná žena Tereze nebo některé z poradkyň ozve, jsou připraveny okamžitě pomoct.

Jak pomoc probíhá? Nejprve zjišťují, o jaký druh násilí jde a v jaké je fázi. „Někdy píšou oběti až poté, co skončí v nemocnici. Některé se tam ale ani nedostanou,“podotýká Tereza. V rámci projektu pak mohou oběti využít pomoci policie, odboru sociálněpr­ávní ochrany dětí, případně je poradkyně odkazují na neziskovou organizaci ROSA.

„Poradíme jim fígle, co udělat, existují různá cvičení, doporučuje­me i odborné knihy. Pak přichází těžší fáze – vrátit těm ženám sebevědomí. Chci jim ukázat, že v tomhle nemusí žít, chci, aby měly rády samy sebe, aby tohle už nedovolily a dokázaly pomoct dál,“popisuje svou práci mladá žena, jež pro oběti spravuje i uzavřenou skupinu na Facebooku a vytvořila také webové stránky.

O pomoci ostatním ale přemýšlí i do budoucna, ráda by svůj projekt rozšířila o prevenci ve školách, chtěla by hovořit také o násilí v zaměstnání a násilí páchaném na mužích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia