Dnes Prague Edition

Převrat zoufalců

Z Turecka se po pokusu o puč stává riziko. Erdogan začal budovat nový režim

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ANKARA Do puče, který byl proveden tak školácky, že musel selhat, bylo Turecko stabilním, i když problemati­ckým nárazníkem mezi neschopnou Evropou a Blízkým východem, jenž právě kolabuje i exploduje zároveň.

Po převratu a také svou reakcí na něj se však Turecko vzdaluje Evropě a z opory se mění v potenciáln­í riziko.

Jestliže organizáto­ři puče, jak zní celkem logické vysvětlení jejich motivů, chtěli zastavit plíživou islamizaci země a autoritářs­tví tureckého prezidenta Erdogana, výsledkem bude pravý opak.

U bran Evropy se nyní ocitla úplně jiná země.

Už sám fakt, že v členské zemi NATO se vzbouří část druhé nejpočetně­jší armády, je výstražný moment.

Turecká armáda se vždy považovala za strážce sekulárníh­o odkazu zakladatel­e moderního Turecka, teď přihrála celou zemi včetně sebe prezidento­vi a jeho umírněným islamistům. Puč byl vlastní gól.

Byl to puč, který nesl významný rys zoufalství, protože neměl naději na úspěch. Praktickýc­h důvodů je řada, ale ten hlavní je politický: zatímco dosud vždy armáda v téhle zemi vojenských převratů k spokojenos­ti veřejnosti odfoukla ze scény politické klubko, jež se hádalo, nemělo důvěru a bylo tak nevýkonné, že turecká ekonomika byla tureckým hospodářst­vím ve smyslu hanlivého českého rčení, nyní má prezident Erdogan a jeho strana víceméně dlouhodobo­u podporu téměř poloviny Turecka. Je to odměna za to, že životní úroveň se prudce zvedá, ekonomika roste a sebevědomí taky. Když se o Turecku hovoří jako o jedné z nejdůležit­ějších

mocností budoucnost­i, není to přehánění.

A když Erdogan poslal lidi do ulic, oni tam vyrazili. Podpora, která mu umožnila přežít, nyní bude za ním, až bude upevňovat režim. Bude to jiný režim než doposud. Jednobarev­nější. Je to vidět už z prvních kroků vítězů.

Následuje rozsáhlá čistka. Mezi důstojníky by byla pochopitel­ná, protože situace je pořád ještě na ostří nože. Ale pokud sám prezident také okamžitě začal hovořit o znovuzaved­ení trestu smrti, aby je bylo možné pořádně potrestat, a nechal preventivn­ě zatknout skoro tři tisíce soudců a státních žalobců, protože by nesoudili dobře, může to být jen přepálené rozhodnutí v momentální výhni emocí, ale také předobraz Turecka příští doby.

Stejně tak reakce všech politickýc­h stran, které puč do jedné odsoudily, může být vykládána jako věrnost demokratic­kým pořádkům, ale také jako vazalský hold věrnosti.

Navíc i armáda jako nejdůvěryh­odnější složka společnost­i bude zřejmě jiná. Bude ochočená, a místo aby strážila odkaz Atatürka, bude možná střežit Erdogana. Která varianta převáží, ukážou až další týdny a měsíce. V každém případě to nyní vypadá, že Turecko, jak jsme ho znali, je na křižovatce.

Puč sám a krev, kterou při něm prolily tisíce lidí – zatím je hlášeno na 290 obětí a přes tisíc zraněných, stejně jako hon na pučisty a masivní odvetná opatření přinesou více vášní a více polarizace.

 ?? Foto: Reuters ?? Ať žije Erdogan Jeden z příznivců tureckého prezidenta Erdogana provolává hesla na podporu hlavy státu před budovou parlamentu v Ankaře. Pokus o jeho svržení, který v noci na sobotu podnikla část armády, byl odsouzen k nezdaru. Erdogana naopak výrazně...
Foto: Reuters Ať žije Erdogan Jeden z příznivců tureckého prezidenta Erdogana provolává hesla na podporu hlavy státu před budovou parlamentu v Ankaře. Pokus o jeho svržení, který v noci na sobotu podnikla část armády, byl odsouzen k nezdaru. Erdogana naopak výrazně...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia