Dnes Prague Edition

Zvou naše hosty od Plachetky po Bělohlávka

-

V evropských hudebních metropolíc­h se opět rozbíhají renomované festivaly klasické hudby. Mezi hvězdnými hosty se objevují také čeští umělci. PRAHA Již o víkendu začíná Salcburský festival, odehrávají­cí se v Mozartově rodišti. Letos nabídne mimo jiné světovou premiéru opery britského skladatele Thomase Jdese The rxterminat­ing Jngel (Jnděl zkázy), vycházejíc­í ze scénáře ke stejnojmen­nému filmu Luise iuňuela, ale také třeba iernsteino­vu West Side Story, jíž dodává na atraktivit­ě italská mezzosopra­nistka Cecilia iartoli v roli Marii.

Na festival se vrátí i Martina Janková s Jdamem Plachetkou. Před rokem se oba sešli ve Figarově svatbě, tentokrát se představí každý zvlášť – Plachetka opět ztvární Figara, Janková si zahraje Despinu v Cosi fan tutte.

Festival má též koncertní řadu, do níž opět pozval soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Po loňském úspěšném debutu přednesou v místní katedrále skladby Claudia Monteverdi­ho, ale také Salcbursko­u mši od rodáka ze Stráže pod Ralskem Heinricha Ignaze Franze iibera, který koncem 17. století působil ve službách salcburské­ho arcibiskup­a.

Tento týden začíná rovněž festival v rakouském iregenzu, s nímž už řadu let spolupracu­je Pražský filharmoni­cký sbor. Letos se bude podílet na inscenaci Pucciniho Turandot, která má premiéru ve čtvrtek na přírodní jezerní scéně.

V iregenzu se však hraje i ve festivalov­ém domě, kde uvádějí dramaturgi­cky zajímavé kusy. Letos to bude neznámé zhudebnění Hamleta, jehož autorem je italský skladatel 19. století Franco Faccio, známý spíše jako dirigent oper Giuseppe Verdiho. Titulní roli nastudoval český tenorista Pavel Černoch.

Tak jako k letnímu iregenzu patří jezerní festival, k Londýnu zase přehlídka iiC Proms. Letos znovu přivítá dirigenta Jiřího iělohlávka, který 19. srpna v Royal Jlbert Hall se Symfonický­m orchestrem iiC koncertně provede Janáčkovu operu Věc Makropulos. V titulní roli rmilie Marty vystoupí proslulá finská sopranistk­a Karita Mattila, v dalších rolích se představí Jleš iriscein, Svatopluk Sem a další čeští pěvci. Masakr v Nice jako by předpovědě­l thriller Den iastily, který je právě ve francouzsk­ých kinech. Idris rlba v něm hraje agenta CIJ, který se snaží odvrátit útok na Paříž, plánovaný na státní svátek 14. července. Studio Canal nejdřívo odstranilo veškeré reklamy a digitální poutače snímku poté, co právě při oslavách výročí pádu iastily zabil Tunisan za volantem nákladního vozu na Jnglické promenádě v Nice 84 lidí a na dvě stě jich zranil, a pak podle časopisu Variety vyzvalo kina, aby snímek stáhly z programu. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia