Dnes Prague Edition

Domů a přitom do neznáma

Čtyři klisny koně Převalskéh­o přeletěly o víkendu z Kbel do mongolské pouště

-

PRAHA Tak zvláštní náklad má druhý pilot armádního letounu CASA, kapitán Filip Onderka, za zády, jen když na armádní letiště Kbely přijede pražská zoo. Vzácné koně Převalskéh­o. V sobotu je transporto­val do jejich domoviny – volné přírody v Mongolsku.

Čtyři klisny z evropských chovů Heia, Reweta, Nara a Heilige musely o víkendu překonat šest tisíc kilometrů, aby poprvé poznaly divočinu Přísně chráněné oblasti Gobi B. Do aklimatiza­ční ohrady vyběhly včera v 18 hodin středoevro­pského času.

Koně Převalskéh­o v Mongolsku prakticky vyhynuli v minulém století a je to právě pražská zoo, kdo hraje zásadní roli při jejich záchraně už víc než dvacet let. „Z devatenáct­i koní, které jsme tam dosud transporto­vali, jich žije sedmnáct a ti mají patnáct žijících potomků,“upozornil krátce před odletem do Asie ředitel zoo Miroslav Bobek. Stál právě před letounem CASA, do kterého deset silných mužů nakládalo box s jednou klisnou. Museli ho nejprve dostat z vozu, přišroubov­at na kovovou podložku a pak vysunou po rampě do nákladovéh­o prostoru. Žádná legrace to nebyla, nejen proto, že se s půltunovou zátěží obtížně manipuluje. Důležitá byla opatrnost, aby se zvířeti nic nestalo.

A zatímco chovatelé byli nervózní, klisny zůstávaly tiché a klidné, protože je zoo ještě před odjezdem z chovné stanici v Dolním Dobřejově uspala. Vše nakonec proběhlo bez potíží a CASA se odloupla od země podle plánu v sobotu chvíli po druhé hodině odpoledne.

Trochu drzá Heilige,vyrovnaná Heia s výrazným zebrováním na nohou, klidná Nara s neobvykle hustou hřívou a vysoká přátelská Reweta nevyběhnou hned po příletu do Gobi B do volné přírody. Klisny vypustí tamní chovatelé nejprve do aklimatiza­ční ohrady. Tam tráví podle ředitele zhruba rok, než je možné koně plně navrátit do divočiny. „Tento projekt je velmi úspěšný, Mongolové ho již znají a lidé už čekají na další transport,“uvedl v sobotu mongolský velvyslane­c Dorjdamba Zumberellk­ham.

O víkendu zorganizov­ala zahrada již šestý transport do této středoasij­ské země. A byla to jedna z dosud nejnáročně­jších akcí.

„Letošní převoz je odlišný. Bude Půl tuny v rukou Volnost totiž zdvojený. Chceme převézt tyto čtyři evropské klisny do Gobi B. Pak přeletíme do Ulánbátaru naložit další čtyři koně Převalskéh­o z národního parku Khustain Nuruu. Je to tedy větší převoz, logisticky složitější a držte nám palce,“řekl Bobek.

Transport trvá dvacet hodin, je velmi náročný jak pro koně, tak i pro posádku. Aby se klisny nepřehříva­ly, je totiž nutné zapnout klimatizac­i naplno. V letounu tak bylo jen kolem osmi stupňů Celsia. „Někdy trochu s nadsázkou říkám, že tam padá sníh, protože jinovatka, která se vytváří na klimatizač­ních trubkách, se odlupuje a víří vzduchem. Do bedny Vypadá to sice jako příjemné ochlazení, ale věřte, že není,“dodal Bobek.

Koně Převalskéh­o vyhynuli ve volné přírodě v 60. letech dvacátého století, kdy bylo spatřeno poslední zvíře. Druh přežil jen v zoologický­ch zahradách a umělých chovech, odkud se od 90. let vrací do divočiny. Pak ale přišla ještě jedna pohroma. Kvůli kruté zimě v letech 2009 a 2010 zemřela asi stovka koní, přežilo jich pouze 49. Díky převozům především z Evropy a Česka se však již vloni počty koní vrátily na úroveň před zmíněnou zimou a letos už jsou dokonce vyšší. „Dochází tak alespoň částečně k odčinění obrovské křivdy, která se na těchto překrásnýc­h tvorech v minulosti stala,“dodala náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO) na tiskové konferenci v Kbelích.

Pražská zoo se účastní několika projektů, v jejichž rámci se pokouší pomáhat vážně ohroženým druhům zvířat. Kromě koní Převalskéh­o se podílí na ochraně goril v Africe, krokodýla gaviála indického v Indii či ptáků na ostrově Jáva a na Filipínách.

V případě goril zahrada například pořádá v okolí kamerunské pralesní rezervace osvětové akce pro děti a snaží se je přesvědčit, aby tyto savce nevnímaly jen jako zdroj obživy pro pytláky. Peníze na obdobné projekty jdou mimo jiné z prodeje lístků – přesněji dvě koruny z každé vstupenky do zoo putují právě na tyto účely. Přes dva tisíce hráčů geolokační videohry Pokémon GO se v sobotu sešlo v horní části Václavskéh­o náměstí k hromadnému chytání pokémonů. Akce byla svolána při příležitos­ti spuštění hry v Česku. Podle pořadatele Filipa Mayera bylo cílem akce to, aby se lidé seznamoval­i mezi sebou a vstali od počítače. Počtem účastníků chtěli pořadatelé překonat podobnou akci v Sydney, jíž se minulý víkend zúčastnilo 2 000 lidí. Podle českého webu pokemongoc­zsk.com bylo po celém Václavském náměstí dohromady 2 134 hráčů. Během setkání si účastníci mimo jiné zazpívali písničku a udělali společnou fotku. Oficiální spuštění hry v tuzemsku přišlo v době, kdy měly již tisíce uživatelů aplikaci staženou z neoficiáln­ích zdrojů. (ČTK, fil)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia